Thuiskok

Fougasse

De combinatie van brood en olijfolie is perfect. Een van mijn vroegste herinneringen is staand in de keuken, wachtend tot mijn moeder haar versgebakken brood uit de oven zou halen om het dan met olijfolie op te peuzelen. Puur geluk. Deze fougasse brengt dankzij de olijfolie en de olijven de Mediterranée in huis. Ideaal als alternatief voor het eeuwige sneetje wit of volkoren.

Kneed in de keukenmachine het meel, het water, het zout, de verkruimelde gist en de Provençaalse kruiden gedurende 4 minuten op stand 1 en daarna 6 minuten op gemiddelde snelheid. Het deeg moet loslaten van de wand van de kom. Voeg de olijfolie langzaam toe en blijf langzaam kneden tot de olie helemaal is opgenomen. Voeg de olijven toe en kneed opnieuw licht tot ze in het deeg opgenomen zijn. Doe het deeg in een roestvrijstalen kom, dek af met plasticfolie en laat 45 minuten rijzen op een warme plaats. Vorm het deeg tot een grote rechthoek. Leg het op een vel bakpapier. Leg het stuk deeg voor je en rol het met de deegroller uit tot het ongeveer 2 cm dik is. Maak 4 insnijdingen met een deegsnijder en trek met de handen de sneden goed open. Verwarm de oven tot 260 °C met een bakplaat. Schuif het bakpapier met de fougasse op de hete bakplaat. Bak 12 minuten.