Recensie

Recensie

The War on Drugs is opwinding op herhaling

    • Amanda Kuyper

Het was de vuurpijl boven alle jaarlijstjes van 2014, het superalbum Lost in the Dream van de Amerikaanse indierockband The War on Drugs. Met zijn beheerst uitgesponnen, melodieus meanderende liedjes vond de plaat in minder dan geen tijd zijn weg naar een groot publiek.

Opvolger A Deeper Understanding trekt de muzikale lijn op onnadrukkelijke wijze door: tekstueel langs tergende eenzaamheid naar een poëtisch herpakken. Muziekinhoudelijk is dit een album dat lichtjes rimpelt aan de oppervlakte, maar in de vele, diepere lagen onder de zeespiegel krachtig woelt en beweegt zonder zich iets aan te trekken van de wereld erboven. Het is mooi, maar het voelt halverwege de lange, in perfectie geschaafde luisterliedjes als een bekende formule. Opgewonden en bij herhaling wordt weer gerefereerd aan Bruce Springsteen, maar het is vooral de kalm-kabbelende Americana die de spanning toch tempert.