Roemer niet rouwig om vastgelopen polderoverleg

SP-leider haalt bij opening parlementaire jaar in Nieuwspoort hard uit naar oud-SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Foto Lex van Lieshout / ANP.

Wat was bedoeld als een aftrapje van het parlementaire jaar gaf dinsdagochtend een interessante blik op de politieke strategie van SP-leider Emile Roemer. Zo zei hij in een debat met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in het Haagse Nieuwspoort dat hij niet rouwig is over het vastlopen van het polderoverleg.

Daarover verschilde hij van mening met Segers. Die baalt. Volgens hem staat het polderoverleg symbool voor de kracht van Nederland, waar verschillen worden overbrugd. Roemer was, opvallend genoeg, juist opgetogen. “Het is nu tijd voor strijd.” Segers zei te hopen dat bij succesvolle afronding van deze formatie samenwerking met de oppositie mogelijk zou blijven. Roemer bleek niet erg happig. “Ik steek mijn hand uit als ik verwacht dat de andere partij dat ook doet.” Segers, droogjes: “De kracht van een uitgestoken hand is dat je dan pas ziet hoe de ander reageert, dus zonder dat je dat van tevoren berekent.”

Lees ook: Bij de SP kun je het nooit goed doen, schrijft oud-Kamerlid

Segers vroeg daar op wat Roemer dan wel wilde. “Emile, je zit toch niet in de politiek om te wachten tot er eindelijk een linkse meerderheid is?” Om er nog een vraag aan toe te voegen: “Wat wil je dan? Vervroegde verkiezingen?” De SP’er ging er niet op. Na afloop gevraagd naar een antwoord zei Roemer: “Dat lijkt me inderdaad beter dan dit kabinet waar nú al niemand op zit te wachten.”

Volgens Roemer is Nederland juist toe aan “heldere keuzes”, aan een kabinet met een duidelijke koers. “Zelfs als het over rechts zou gaan.” Alles beter volgens Roemer dan de “waterige compromissen” die je volgens hem krijgt als twee liberale en twee christelijke partijen gaan samenwerken. Toch begreep Roemer, die bij de verkiezingen in maart de VVD op voorhand uitsloot, “heel goed” dat Segers nu onderhandelt, “om iets van zijn idealen te verwezenlijken”. Het leidde tot enige verwondering bij de ChristenUnie-leider.

Segers: “Heb je getwijfeld om de VVD uit te sluiten?”
Roemer: “Vooraf wel. Dan bezie je de voor- en nadelen. Maar ik sta er nog steeds achter.”
Segers: “Blijft de SP de VVD ook in de toekomst uitsluiten?”
Roemer: “Iedere partij kan veranderen. Ook de VVD.”

Roemer had ook nog kritiek op oud-SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Roemer: “Mag ik even, na vier dagen alleen maar ellende te hebben gehoord over mijn partij?”. Gesthuizen schreef een boek over haar jaren als Kamerlid voor de Socialistische Partij en de volgens haar te harde partijcultuur. Roemer: “Iedereen kreeg het boek van tevoren te lezen behalve de mensen die ze daarin hard aanvalt. Ik kan alleen maar concluderen dat ze uit was op beschadiging.”

Naschrift (5 september 2017): van dit stuk is in de loop van de dag nog een nieuwe versie verschenen.