Reclamezuilen op stations en op straat die je onaangekondigd filmen. Mag dat?

Illustratie iStock

Digitale reclamezuilen op treinstations van de NS filmen onaangekondigd passerende reizigers. De NS en Exterion, het bedrijf dat de reclamezuilen plaatst, bevestigden dat maandag nadat een reiziger op Twitter melding had gemaakt van een camera in een reclamebord op station Amersfoort. Het is onzeker of de technologie aan de privacyregels voldoet.

De zuilen met camera’s staan niet alleen op NS-stations, maar ook op straat. In totaal zijn het er meer dan zevenhonderd. Volgens Exterion filmen en tellen de apparaatjes voorbijgangers. Als iemand blijft staan, kan een programma persoonlijke kenmerken als geslacht en leeftijdsgroep vaststellen. Uit die gegevens moet blijken voor welke adverteerders een bepaald reclamebord het meest interessant is.

Omdat de analysesoftware duur is, zijn niet alle zuilen ook daadwerkelijk in bedrijf. Op de NS-stations staan dertig werkende reclamezuilen met camera, zegt een Exterion-woordvoerder – onder meer op Eindhoven, Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal.

Of de reclamezuilen legaal zijn, is de vraag. Een woordvoerster van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt dat camera’s die uit commerciële overwegingen in de openbare ruimte geplaatst worden, nooit zijn toegestaan: „Daar gelden regels voor. Je kunt niet zomaar zonder toestemming gaan filmen.” De Exterion-woordvoerder meent dat van een privacyschending geen sprake is, omdat de verzamelde data niet tot de persoon herleidbaar zijn. De AP zegt met de NS in gesprek te gaan over de reclamezuilen. Over een een eventueel onderzoek naar de camerazuilen doet de privacywaakhond geen mededelingen.