Rabobank controleert namen bij overboekingen

IBAN-naamcheck Rabobank begint dinsdag met het checken van namen bij een overboeking. De bank wil daarmee fouten voorkomen. Vier vragen over de maatregel.

Hoofdkantoor van de Rabobank aan de Utrechtse Croeselaan.
Hoofdkantoor van de Rabobank aan de Utrechtse Croeselaan. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Minder foute overboekingen. Dat is het doel van de IBAN-naamcheck die de Rabobank deze dinsdag heeft ingevoerd bij internet- en mobiel bankieren. Later volgen naar verwachting ook andere banken.

Nu kan het nog misgaan als je sinds jaren weer eens geld overmaakt naar een oude kennis die nog in je adresboek stond. Als die kennis in de tussentijd naar een andere bank is verhuisd, kan dat oude rekeningnummer inmiddels op naam staan van iemand anders. Maandelijks melden zo’n 1.300 klanten een verkeerde overboeking bij hun bank, blijkt uit een steekproef van de sector. Een deel van die fouten – of van bewuste fraude – moet straks verleden tijd zijn.

 1. Wat gebeurt er straks als je een verkeerde naam invult?

  Rabobank-klanten die een compleet verkeerde naam invullen bij een Nederlands bankrekeningnummer, krijgen direct de melding dat die naam verkeerd is – ook als het een rekeningnummer is van een andere bank. Als ze een naam van een bedrijf invullen, terwijl het geen zakelijke, maar een particuliere rekening van de Rabobank is, verschijnt een extra waarschuwing: „Dit nummer is van een persoon.”

 2. En wat als je een onschuldige tikfout maakt?

  Dan verschijnt er een wat specifiekere waarschuwing. Wie ‘A. Jansen’ heeft getypt bij een rekening van ‘A.G. Janssen’, krijgt te zien onder welke naam de bankrekening geregistreerd is. Als je dan weet dat het wel goed zit, kun je de opdracht gewoon versturen, legt een Rabo-woordvoerder uit. „Als je bij een overboeking naar je zus de naam ‘zusje’ invult, krijg je wel een waarschuwing, maar we blokkeren de opdracht niet. Anders zou dat irritatie geven.”

 3. Wat gebeurt er achter de schermen?

  De Rabobank maakt gebruik van de eigen gegevens over welke namen bij rekeningnummers horen. Klanten van andere banken zijn ook bekend zodra ze weleens geld hebben ontvangen of verzonden naar een Rabo-rekening. Voor bedrijfsnamen is er een samenwerking met de Kamer van Koophandel.

 4. Nemen de banken nog meer veiligheidsmaatregelen?

  Ja. De banken hebben ook afgesproken dat vervallen bankrekeningnummers vanaf dit jaar niet opnieuw worden uitgegeven. Vroeger was dat nog wel eens nodig, zegt een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland, waar banken overleggen over betalingsverkeer. „Vroeger hadden particuliere rekeningen negen cijfers. In theorie zou je dan veel combinaties kunnen gebruiken. Maar heel veel nummers konden niet gebruikt worden om tikfouten te voorkomen. Dan hield je een beperkt aantal rekeningnummers over.” Het IBAN-nummer heeft achttien posities. Het begint met een controlenummer om tikfouten voorkomen, verderop staan tien unieke cijfers. Dankzij het losse controlegetal kunnen met die tien cijfers alle combinaties gebruikt worden, zegt de woordvoerder. „Nu zijn er dus ontelbaar veel meer combinaties mogelijk.”