Noord-Korea: VS kunnen ‘meer cadeautjes’ verwachten

De Noord-Koreaanse ambassadeur sprak tijdens een VN-bijeenkomst in Zwitserland over de laatste nucleaire test van Pyongyang.

Foto Reuters

De Verenigde Staten kunnen binnenkort meer “cadeautjes” verwachten als ze niet stoppen met “roekeloze provocaties”. Dat zei de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) Han Tae Song tijdens een bijeenkomst in Zwitserland dinsdag.

De uitspraken volgen twee dagen na de laatste kernproef van Noord-Korea, zondag. De ambassadeur liet merken dat deze bedoeld was om Washington af te schrikken:

“De Verenigde Staten zullen meer ‘cadeautjes’ krijgen van ons land zolang ze blijven vertrouwen op roekeloze provocaties en zielige pogingen om druk uit te oefenen op Noord-Korea.”

Maandag kondigde de VS aan met nieuwe sancties tegen Noord-Korea te komen. Het land wil de handel met het land zoveel mogelijk blokkeren.

Rusland wil juist geen sancties

Rusland liet eerder op de dag weten geen voorstander te zijn van nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Deze zijn volgens president Vladimir Poetin “nutteloos en ineffectief” en zouden alleen maar “humanitair lijden” veroorzaken.

Wel is Rusland bereid om te onderhandelen over “details” van de huidige sancties. Poetin deed de uitspraken over de spanningen met Noord-Korea tijdens een persconferentie in China. Daar wordt dinsdag een bijeenkomst afgesloten van de zogeheten BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China), landen met veelbelovende economieën met groeipotentie.

Lees ook: Kan de wereld nog iets doen tegen Kim Jong-un?

Ook haalde de Russische president scherp uit naar de Verenigde Staten. De huidige “militaire hysterie” zou kunnen leiden tot een “wereldwijde catastrofe”, zei Poetin. Hoewel de president de “provocerende acties” van Noord-Korea veroordeelde, leek hij begrip te tonen voor de houding van het land. Poetin hoopt door dialoog tot een oplossing te komen:

“Ze zullen nooit hun nucleaire programma beëindigen totdat ze zich veilig voelen. Ze moeten zich veilig voelen, en niet bang zijn dat ze vernietigd worden.”

Rusland houdt al langer een gematigde toon aan tegenover Noord-Korea. Kort na de laatste kernproef afgelopen weekend zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ook al dat de actie “de sterkst mogelijke veroordeling” verdient, maar dat een dialoog noodzakelijk blijft.

Bondskanselier Angela Merkel liet dinsdag een vergelijkbaar geluid horen. Tijdens een toespraak in het Duitse parlement noemde ze de laatste nucleaire test een “flagrante schending” van internationale conventies, schrijft Reuters. Tegelijkertijd zijn nieuwe sancties volgens Merkel juist “dringend nodig” om het land aan de onderhandelingstafel te dwingen en tot een “diplomatieke en vreedzame” oplossing te komen.

Maandag sprak de bondskanselier al met president Trump over de kernproef. Beide leiders veroordeelden toen het “roekeloze en gevaarlijke gedrag van Noord-Korea”.

Zesde kernproef Pyongyang

Zondag hield Noord-Korea een zesde nucleaire test. Volgens Pyongyang heeft het land succesvol een waterstofbom tot ontploffing gebracht, die op een langeafstandraket gemonteerd zou kunnen worden. Dat zou een directe dreiging zijn voor de VS.

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwste kernwapen van Noord-Korea

Washington wil volgende week met plannen komen voor de nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Nikki Haley, de Amerikaanse VN-ambassadeur, zei maandag tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad dat Pyongyang zou “smeken om oorlog”.