Overleg sociale partners strandt op flex en ziektegeld

Polder Vakbonden en werkgevers zijn er niet uitgekomen. Er komt geen sociaal akkoord over zzp, flexwerk en ziektegeld. De politiek is aan zet.

Na ruim anderhalf jaar praten is het de vakbonden en werkgevers niet gelukt om afspraken te maken over loondoorbetaling bij ziekte en het tegengaan van de flexibilisering op de werkvloer. Daarmee is het zogenoemde polderoverleg vastgelopen. Nu is het aan de formerende partijen zelf – VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – om nieuwe regels te bedenken voor de arbeidsmarkt.

Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), heeft maandag aan informateur Gerrit Zalm laten weten dat er geen nieuw sociaal akkoord komt over zzp, flexwerk en loondoorbetaling bij ziekte. Zalm had volgens bronnen een deadline gesteld aan de sociale partners: als die er vóór 1 september niet uitkwamen, konden ze wel stoppen met hun overleg.

De vakbonden wilden dat meer mensen een vast contract zouden kunnen krijgen, maar de werkgevers verzetten zich tegen maatregelen die zzp en flex duurder zouden maken. De verplichte twee jaar loondoorbetaling bij ziekte wordt door kleine ondernemers gezien als een groot probleem en een belemmering om meer vast personeel in dienst te nemen.

Daarom was steeds het idee dat de doorbetaling bij ziekte en maatregelen om flex en zzp onaantrekkelijker te maken, samen besproken zouden worden en tot een akkoord zouden leiden.

Stukgelopen

Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen is het overleg stukgelopen op het onderwerp ‘flex’: „Voor het terugdringen van de flextrend zat er te weinig in het vat. In het laatste stuk dat formeel is gewisseld kwam het woord flex niet eens voor”, zegt hij.

Er is wel gesproken over specifieke vormen van flex, zoals payrolling, maar volgens Limmen is er niets bedacht voor het fenomeen zelf. „Het gaat ons erom dat de trend wordt gekeerd. Dat je geld verdient door mensen niet in vaste dienst te nemen. Je ziet dat de middengroepen onderuit gaan. Dat is een stille ramp.”

Limmen zegt dat zijn CNV nu zelf met de politieke partijen aan de onderhandelingstafel verder zal praten. „Ik ga ervan uit dat de anderen dat ook doen.” Vorige week dinsdag hadden de vakbonden en werkgevers nog één laatste ‘erop- of eronder-vergadering’ – die tot niets leidde.

Werkgeversvoorzitter Hans de Boer noemt het in een reactie „erg jammer” dat de sociale partners niet „met een gezamenlijke inzet” zijn gekomen. „We hebben er 14 maanden hard aan gewerkt en er zijn redenen om de knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen. Werkgevers moeten geen angst meer hebben om mensen een contract voor onbepaalde tijd te geven.” Volgens De Boer is een „modern stelsel van contracten” nodig.

Nieuwsanalyse pagina E6