Orkaan Irma trekt richting Cariben, wint aan kracht

De cycloon lijkt net langs Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius te trekken. Toch kan “direct contact” met de Nederlandse eilanden nog niet worden uitgesloten.

Bewoners van Puerto Rico hamsteren massaal voedsel, in afwachting van orkaan Irma.
Bewoners van Puerto Rico hamsteren massaal voedsel, in afwachting van orkaan Irma. Foto Alvin Baez/Reuters

De orkaan Irma, die op weg is naar het Caribisch gebied, neemt toe in kracht. De tropische cycloon wordt nu ingeschaald in de op één na hoogste categorie (vier), zo waarschuwde het Amerikaanse centrum voor orkanen maandagnacht. Irma bereikt waarschijnlijk dinsdagnacht de Cariben en trekt dan in de richting van de VS.

Het verwachte pad van orkaan Irma. Illustratie ANP

Volgens de laatste voorspellingen trekt de orkaan ergens in de komende nacht over de Bovenwindse eilanden, de groep waartoe ook de Nederlandse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius behoren. Of Irma ook daar aan land komt, is vooralsnog onzeker. Dat is volgens het KNMI afhankelijk van wanneer de orkaan afbuigt.

Op dit moment beweegt orkaan Irma zich westwaarts, maar meteorologen van het KNMI verwachten dat de cycloon ergens de komende nacht richting het noordwesten beweegt. Zoals het nu lijkt passeert het hart van de storm dan net ten noorden van de Nederlandse SSS-eilanden. Maar mocht Irma later afbuigen, dan komt de cycloon er mogelijk toch aan land, aldus het KNMI:

“Een direct contact, waarbij Irma over de eilanden heen trekt, kan niet volledig worden uitgesloten.”

Operaties uitgesteld

Een orkaan van de vierde categorie kan in het hart windsnelheden tot 250 kilometer per uur veroorzaken. En zelfs al bereikt Irma de Nederlandse eilanden niet, dan nog moeten bewoners volgens het KNMI woensdagochtend rekening houden met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. Golven kunnen dan ruim zes meter hoog worden.

Op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius nemen bewoners dan ook voorzorgsmaatregelen in aanloop naar het passeren van de orkaan. Volgens het Antiliaans Dagblad heeft het ziekenhuis op Sint Maarten alle niet-spoedeisende operaties op dinsdag en woensdag uitgesteld. Ook slaan bewoners op grote schaal water en ingeblikt voedsel in.