Opnieuw onderzoek naar dood tientallen baby’s in India

Het is de tweede ziekenhuis in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh dat in opspraak komt in een maand tijd. Mogelijk zijn de kinderen overleden door zuurstofgebrek.

Foto Sanjeev Gupta/EPA

Opnieuw zijn tientallen kinderen in korte tijd overleden in een Indiaas ziekenhuis in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh. De politie onderzoekt de zaak, meldt Reuters. Het is het tweede ziekenhuis in Uttar Pradesh dat in opspraak komt in een maand tijd.

De 49 baby’s overleden tussen 21 juli en 20 augustus in het Ram Manohar Lohia Hospital in Farrukhabad. In een rapport van de lokale overheid over de sterfgevallen werd het medische personeel verantwoordelijk gehouden voor de dood van dertig kinderen die waarschijnlijk door zuurstofgebrek zijn overleden op de intensive care. De politie besloot vervolgens de zaak te onderzoeken.

Moeders van de slachtoffers zeggen tegen de politie onder meer dat de kinderen geen extra zuurstof kregen vlak na de geboorte. Baby’s lopen het gevaar zuurstofgebrek op te lopen rond de geboorte bijvoorbeeld als gevolg van navelstrengomstrengeling. Ook zouden de baby’s niet de nodige medicatie krijgen.

De medische hoofdinspecteur van de regio ontkent dat er sprake is geweest van zuurstofgebrek. De baby’s zouden vaak reeds in kritieke toestand zijn aangekomen in het ziekenhuis nadat ze al eerder ergens anders waren geboren. Een deel van de slachtoffers was simpelweg al overleden bij de geboorte.

Tweede ziekenhuis in Uttar Pradesh

In augustus kwam een ander ziekenhuis in Uttar Pradesh twee keer in opspraak nadat binnen een paar weken meer dan honderd kinderen waren overleden onder vergelijkbare omstandigheden. Ook daar zou bij een deel van de sterfgevallen sprake zijn van zuurstofgebrek. De zuurstofvoorraad zou zijn opgebruikt omdat het ziekenhuis in Gorakhpur rekeningen niet zou hebben betaald. De lokale overheid ontkende dat.

Lees ook: Woede in India nadat 60 kinderen overlijden in ziekenhuis

Die kwestie riep vragen op over het Indiaas gezondheidssysteem en leidde tot veel kritiek op de partij van premier Narendra Modi. Ziekenhuizen kampen vaak met een tekort aan medische voorraden.

Uttar Pradesh is een van de armste regio’s van het land. Jaarlijks overlijden er honderden baby’s als gevolg van verschillende ziekten.

Correctie (5 september 2017): In een eerdere versie stond dat dit het tweede onderzoek is naar een ziekenhuis in Uttar Pradesh in een maand tijd. In feite is het de derde zaak omdat het ziekenhuis in Gorakhpur twee keer in opspraak kwam.