Nobelprijswinnaar Nico Bloembergen (97) overleden

Bloembergen ontving in 1981 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van lasertechnologie.

Wikimedia commons

De Nederlands-Amerikaanse Nobelprijswinnaar Nico Bloembergen is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Zijn familie maakte zijn overlijden bekend. Bloembergen ontving in 1981 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van lasertechnologie. Deze bleken cruciaal voor glasvezelcommunicatie, waarmee razendsnelle datauitwisseling mogelijk werd, bijvoorbeeld via het internet.

Bloembergen werd in 1920 geboren in Dordrecht. Na zijn studie natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, tegenwoordig Universiteit Utrecht, trok hij naar de Verenigde Staten om onderzoek te doen aan Harvard. Hij keerde kort terug naar Nederland om zijn proefschrift te schrijven aan Universiteit Leiden en promoveerde daar in 1948. Vanaf 1958 was hij Amerikaans staatsburger.

Naast glasvezelcommunicatie en lasers liggen de vondsten van Bloembergen ook ten grondslag aan MRI-scanners in ziekenhuizen.

Correctie: in een eerdere versie van dit verhaal stond dat Bloembergen op woensdag was overleden. Dat moet dinsdag zijn.