Nieuwe podiumprijs gaat jaarlijks twee keer 60.000 euro uitkeren

Het Gieskes-Strijbis Fonds roept met ingang van dit jaar een nieuwe prijs voor makers van podiumkunsten in het leven, met een prijzengeld van twee maal 60.000 euro. Daarmee is het in één klap veruit de grootste podiumprijs van Nederland. Aan prestigieuze prijzen als de Louis en Theo d’Or is geen geldbedrag verbonden.

Op 25 september vindt in De Balie in Amsterdam de bekendmaking van de vijf genomineerden plaats.

De nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs zal jaarlijks uitgereikt worden aan twee makers ‘die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland’, aldus het fonds. De prijs richt zich op de groep makers die geen ‘jong talent’ meer zijn en zich ook nog niet hebben verbonden een gevestigd gezelschap.

Het fonds heeft een adviescommissie, die bestaat uit Anoek Nuyens (theatermaker), Paul Knieriem (De Toneelmakerij), Tanja Mlaker (Cultuur Eindhoven) en Jan Zoet (Academie voor Theater en Dans). Deze commissie kiest de vijf kandidaten voor 2017.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in het leven geroepen na gesprekken van het Gieskes-Strijbis Fonds in 2016 met vertegenwoordigers uit de wereld van podiumkunsten. De conclusie van het fonds was ‘dat Nederland goed scoort qua opleidingen, startersregelingen en topgezelschappen in de podiumkunsten maar dat makers die niet meer als jong talent beschouwd mogen worden en zich ook nog niet aan een vooraanstaand gezelschap verbonden hebben, het moeilijker hebben. Voor deze groep is de Gieskes-Strijbis Podiumprijs geïnitieerd.’

De prijs moet de twee winnaars in staat stellen ‘om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken’. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.

Het Gieskes-Strijbis Fonds is een particulier goede-doelenfonds ‘dat streeft naar maatschappelijke vooruitgang. Kunst en cultuur is een van de vier werkterreinen van het fonds, naast natuur en milieu, democratie en rechtsstaat en medisch onderzoek.’ (NRC)