Mode

Ontwerpster Iris van Herpen (33)wint Johannes Vermeer Prijs

Modeontwerper Iris van Herpen krijgt dit jaar de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De jury heeft haar voorgedragen omdat zij consistent en toonaangevend is binnen de internationale modewereld. De 33-jarige Van Herpen studeerde mode aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ in Arnhem. In 2007 begon zij vanuit haar studio in Arnhem een eigen label. Diverse grote musea hebben werk van haar geëxposeerd. Ook zijn haar ontwerpen geliefd bij beroemdheden als Björk, Lady Gaga en Beyoncé. De Johannes Vermeer Prijs, een geldbedrag van 100.000 euro te besteden aan een project naar keuze, is voor de negende keer toegekend. Onder de eerdere winnaars waren architect Rem Koolhaas, schilder Marlene Dumas en dirigent Pierre Audi. (NRC)