Miljardenschade

Branche slaat alarm over spoorstremming na Duitse verzakking

De schade door een stremming van het goederenvervoer als gevolg van een grondverzakking bij het Duitse Rastatt loopt in de miljarden euro’s. Dat schrijven negentien belangenorganisaties van de spoorgoederenbranche uit heel Europa maandagmiddag in een brandbrief aan de Europese Commissie. Een van de belangrijkste transportroutes naar Zuid-Europa zou ernstig zijn gestremd. De branche eist onder meer de inrichting van een internationaal team voor crisismanagement dat zich gaat bezighouden met de stremming. Ook willen zij compensatie voor de geleden schade. Door tunnelbouwwerkzaamheden zakte half augustus de bodem weg onder het spoor in de Rijnvallei. Eerder al sprak Havenbedrijf Rotterdam zijn zorgen uit over de getroffen zogeheten Rijn-Alpen-Corridor. (NRC)