Lezing in Westerbork na fouten in oorlogsboek geannuleerd

Schrijfster Isabel van Boetzelaer zal niet spreken in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In haar oorlogsboek over haar vader en grootvader, die nazi’s waren, blijken pijnlijke fouten te zitten.

Foto Roger Cremers

De lezing van schrijfster Isabel van Boetzelaer in Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat toch niet door. Van Boetzelaer zou hier op 24 september een lezing geven naar aanleiding van haar boek Oorlogsouders. In dat boek over haar familiegeschiedenis blijken zulke fundamentele fouten te zitten dat „het door laten gaan van de lezing veel emoties (zou) oproepen en veel pijn geven”, aldus een schriftelijke verklaring van Westerbork.

Volgens een woordvoerder van Westerbork is de afzegging „in goed overleg” gebeurd met de schrijfster en haar uitgever, Just Publishers. Uitgever Hans van Maar zegt het besluit te betreuren, maar te begrijpen.

Onthulling

Op 25 augustus verscheen in deze krant een artikel waarin Maarten van Voorst onthulde dat Van Boetzelaers weergave van de geschiedenis van zowel haar vader als haar grootvader niet strookt met de werkelijkheid. De kritiek is dat zij het oorlogsverleden van haar familie heeft vergoelijkt.

Volgens Van Voorst wist haar Nederlandse vader, die in 1941 als vrijwilliger bij de Waffen SS aan de zijde van de Duitsers de toenmalige Sovjet-Unie binnenviel, meer van de jodenvervolging daar en is hij later als politieman in Den Haag fanatieker op zoek geweest naar joodse onderduikers dan zijn dochter schreef. Van Boetzelaer betwist dat en wijst erop dat zij in het boek met haar vader een inval bespreekt waarbij hij drie joden arresteerde.

Van Voorst onthulde bovendien dat haar Duitse grootvader, Hilmar von der Recke, niet betrokken is geweest bij het complot van enkele hoge Wehrmacht-officieren tegen Hitler, zoals Van Boetzelaer schreef. Hij was het grootste deel van de oorlog commandant van een berucht krijgsgevangenenkamp – wat Van Boetzelaer niet in haar boek schreef.

Niet geverifieerd

Tegenover NRC zei Van Boetzelaer dat zij voor haar boek is uitgegaan van wat haar Duitse moeder haar had verteld en dat zij de geschiedenis van haar grootvader verder niet had geverifieerd. Na de onthullingen van Van Voorst gaf zij toe dat zij was tekortgeschoten en dat zij van plan is in een volgende editie haar boek grondig te herzien. Haar uitgever Hans van Maar hoopt „dat zij daarvoor de kracht heeft. Oorlogsouders is begin dit jaar goed ontvangen, met positieve recensies, interviews en uitnodigingen voor lezingen. Dat is allemaal in één keer weg. Nu is het een beladen boek geworden.”