Lego ontslaat 1.400 werknemers na slechte resultaten

Omgerekend zet de Deense speelgoedfabrikant 8 procent van alle werknemers de komende maanden op straat.

Een bezoeker van de een speelgoedbeurs in Tokio maakt een foto van een Lego-figuur.
Een bezoeker van de een speelgoedbeurs in Tokio maakt een foto van een Lego-figuur. Foto Christopher Jue/EPA

Speelgoedfabrikant Lego gaat de komende maanden ongeveer 8 procent van zijn personeel ontslaan. Nog voor het einde van 2017 wil het Deense bedrijf ongeveer 1.400 banen schrappen, zo maakte Lego dinsdag bij het presenteren van de halfjaarcijfers bekend. Aanleiding voor de reorganisatie zijn de tegenvallende verkopen.

In welke landen ’s werelds grootste speelgoedmaker de banen gaat schrappen, meldde het bedrijf in een toelichting op de maatregel niet. Lego is actief op vier verschillende continenten en had eind vorig jaar wereldwijd ongeveer 18.200 werknemers. Bij de Nederlandse tak werken iets meer dan twintig mensen.

Lego maakte de afgelopen jaren een explosieve groei door en paste zijn bedrijfsvoering daarop aan, zo schrijft president-commissaris Jørgen Vig Knudstorp. Die veranderingen maakten het bedrijf echter ook complexer, waardoor het – nu de verkopen iets minder gaan – moeilijker is om te blijven groeien. Knudstorp zegt daarover:

“We hebben daarom nu voor onze hele groep op de resetknop gedrukt. Dat wil zeggen dat we bouwen aan een kleinere en minder complexe organisatie dan we op dit moment hebben.”

‘Nauwelijks beter dan de markt’

Dat er mindere tijden in aantocht waren, werd al duidelijk bij de jaarcijfers in maart. Toenmalig topman Bali Padda liet toen aan persbureau Bloomberg weten dat de explosieve groei van de jaren daarvoor de komende tijd niet langer houdbaar is. “Als je kijkt naar de afgelopen tien jaar, dan was onze groei soms onnatuurlijk”, aldus Padda.

De vraag naar Lego was zo groot dat het bedrijf in december 2015 soms steentjes tekortkwam

De omzet van Lego groeide de afgelopen jaren vaak met dubbelcijferige percentages, veel sterker dan de wereldwijde speelgoedmarkt in het algemeen. In gesprek met Bloomberg sprak Padda, die in augustus al na acht maanden weer vertrok als topman, de verwachting uit dat Lego de komende jaren de markt nauwelijks gaat overtreffen. Hij zei uit te gaan van enkele procenten groei per jaar.

Concurrent Hasbro groeit flink

In de eerste maanden van dit jaar werd dat tempo bij lange na niet gehaald, bleek uit de dinsdag gepubliceerde halfjaarcijfers. De omzet daalde tussen januari en juni met 5 procent op jaarbasis, tot 14,9 miljard kroon (2 miljard euro). Vooral in de Verenigde Staten en Europa vielen de verkopen tegen in vergelijking met begin 2016.

Verschillende media schreven vorig jaar dat Lego steeds meer wapens in zijn speelgoeddozen stopt. NRC controleerde in hoeverre die bewering klopt

Lego deed het daarmee aanzienlijk minder dan een van zijn grootste concurrenten. De Amerikaanse speelgoedmaker Hasbro, fabrikant van onder meer Monopoly, Risk en My Little Pony, zag zijn omzet vorig halfjaar met ruim 7 procent groeien. Het eveneens Amerikaanse Mattel, eigenaar van Barbie, zag de omzet eveneens teruglopen.