‘Kim Wall stierf na dichtvallen zwaar luik’

Dat verklaarde verdachte Peter Madsen dinsdag. Hij gaf voor het eerst details over de gebeurtenissen aan boord van de onderzeeër.

Foto Peter Thompson/Reuters

De Zweedse journalist Kim Wall is om het leven gekomen nadat een zwaar luik op haar hoofd was gevallen. Dat verklaarde verdachte Peter Madsen dinsdag in de rechtszaal, aldus persbureau Reuters. Madsen zit in voorarrest omdat hij wordt verdacht van doodslag en lijkschennis.

Madsen zei dat hij op de onderzeeër een luik voor Wall vasthield. “Ik verloor mijn evenwicht en het luik viel dicht”, verklaarde hij. “Kim was ernstig gewond geraakt en lag in een plas bloed.” Hij zei haar een zeemansgraf te hebben gegeven waarna hij in de onderzeeboot een einde aan zijn leven had willen maken.

Madsen ontkent dat hij Wall om het leven heeft gebracht en zegt dat er een ongeluk is gebeurd. Hij heeft nu voor het eerst details gegeven over het ongeluk.

Lees ook onze necrologie: Kim Walls nieuwsgierigheid was grenzeloos

Onderzeeboot

De Zweedse journalist ging op op 10 augustus aan boord van de onderzeeboot die uitvinder Madsen had gebouwd. Nadat ze niet was teruggekeerd en uren later niet reageerde op berichten, gaf haar vriend haar op als vermist. Madsen werd de volgende dag gered van de zinkende onderzeeboot maar Wall was spoorloos. Aanvankelijk beweerde Madsen dat hij Wall had afgezet aan land maar al snel veranderde hij zijn verhaal en vertelde hij dat ze door een ongeluk om het leven was gekomen.

Lees ook: De aangespoelde romp is van journalist Kim Wall

Romp

Anderhalve week later werd de romp van Wall, zonder armen, benen en hoofd, aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat alle lichaamsdelen opzettelijk van het lichaam waren verwijderd. Ook was de romp verzwaard en waren alle gassen uit het lichaam geperst.