Kamp: samenwerking EU moet beter na eiercrisis

Nederland gaat met Duitsland, België en Frankrijk werken aan een voorstel om de samenwerking op het gebied van voedselveiligheid te verbeteren.

Foto Evert Elzinga/ANP

Nederland gaat samen met Duitsland, België en Frankrijk werken aan een voorstel om de informatie-uitwisseling op het gebied van voedselveiligheid binnen Europa te verbeteren. Dat heeft demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag toegezegd tijdens een informeel overleg van EU-landbouwministers in Estland. Na de fipronilcrisis is het duidelijk dat de communicatie tussen de EU landen beter kan, bevestigt het ministerie van Economische Zaken.

Een woordvoerder van het ministerie zegt tegen NRC dat Nederland samen met de andere landen een voorstel doet om onderling “sneller, beter en uniformer” te communiceren. Lidstaten binnen de Europese Unie kunnen elkaar nu al waarschuwen via het voedselveiligheidssysteem RASFF maar dit systeem wordt niet in elk land op dezelfde manier gebruikt.

Lees ook: Wie wist wat en wanneer? België en Nederland twisten over fipronil

Vorige week donderdag werd bekend dat het verboden middel fipronil in inmiddels 22 lidstaten is aangetroffen in eieren of in producten waar ei in verwerkt is.

Internationaal

In Europa gaan meer stemmen op voor verbeterde samenwerking. Ook de Estse minister van Plattelandszaken zei na afloop van het overleg de samenwerking te willen verbeteren. “We moeten de samenwerking en uitwisseling tussen landen verbeteren om dit soort crisissituaties sneller en efficiënter op te lossen.”

Het voorstel waar Nederland met de drie andere EU-landen aan werkt, zal worden besproken op de volgende EU-top die op 26 september is belegd.

Lees ook: In 22 EU-landen gifeieren aangetroffen

Waarschuwen

Hoe deze crisis heeft kunnen ontstaan is nog niet duidelijk. Pas tijdens de volgende ontmoeting op 26 september kunnen er conclusies worden getrokken, zei de Europese commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis. “Deze conclusies kunnen we presenteren bij de eerstvolgende formele ministerraad.” Verder benadrukte Andriukaitis dat hij voorlopig waakzaam blijft.

“Ik accepteer niet dat criminele activiteiten de integriteit van onze hele voedselketen ter discussie stellen, een van de economische steunpilaren van de Europese Unie.”

Vorige week donderdag werd het Europees Parlement bijgepraat over de eiercrisis. Een hoge ambtenaar van de Europese Commissie zei toen dat de volksgezondheid “slechts tot op zeer beperkte hoogte mogelijk in gevaar is gebracht”.

Onderzoek Nederland

In Nederland gaat Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State en voormalig minister van Justitie, onderzoeken hoe de eiercrisis heeft kunnen ontstaan. Ook zal ze aanbevelingen doen om de voedselveiligheid te verbeteren. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) gaat een onderzoek doen naar de crisis en het functioneren van het voedselveiligheidssysteem.