Hulporganisatie MOAS gaat van Libië naar de Rohingya

Na de discussie over een vermeende ‘taxidienst’ voor migranten uit Libië besluit hulporganisatie MOAS haar reddingsschip naar Zuidoost-Azië te sturen.

De Phoenix, de boot van MOAS, op 17 augustus, nadat ruim tweehonderd mensen waren opgepikt voor de kust van Libië.
De Phoenix, de boot van MOAS, op 17 augustus, nadat ruim tweehonderd mensen waren opgepikt voor de kust van Libië. Foto Yannis Behrakis/Reuters

Na de felle discussie over de rol van ngo’s bij het oppikken van bootmigranten uit Libië heeft de Maltese hulporganisatie MOAS besloten haar werkterrein te verleggen naar Zuidoost-Azië en Rohingya haar hulp aan te bieden.

De Phoenix, het schip van de in 2014 opgerichte organisatie, die wil voorkomen dat vluchtelingen en migranten op zee omkomen, heeft maandag koers gezet naar de Golf van Bengalen. Het besluit komt nadat de afgelopen maanden een felle discussie is gevoerd over een vermeende ‘taxidienst’ voor migranten vanuit Libië naar Italië. Moas had, in tegenstelling tot Artsen zonder Grenzen, de gedragscode ondertekend die de Italiaanse regering heeft opgesteld.

Lees ook het stuk dat Marc Leijendekker eerder schreef over de discussie rondom de gedragscode

Maar er zijn te veel vraagtekens bij wat er nu gebeurt met migranten die vanuit Libië naar Italië proberen te gaan, schrijft Regina Catrambone, mede-oprichter en directeur van MOAS, op de website van Huffington Post Italië.

„Moas wil geen deel worden van een mechanisme waarbij, terwijl er op zee bijstand en hulp wordt geboden, er geen garantie is van opvang en veilige havens en plaatsen. Want er wordt geen prioriteit gegeven aan wie bescherming biedt, maar er wordt er alleen maar aan gedacht dat de mensen de Europese kusten bereiken, zonder zich af te vragen wat voor lot hun wacht.’’

Ze schrijft dat er te veel onzekerheid is over het lot van mensen die vastzitten in Libië of daarnaar worden teruggebracht nadat ze van een bootje zijn opgepikt door de Libische kustwacht. Mensenrechtenorganisaties en Artsen zonder Grenzen hebben bericht over misbruik, seksueel geweld en afpersing door mensensmokkelaars.

De in Italië geboren Catrambone en haar Amerikaanse echtgenoot hebben zich vaak laten inspireren door paus Franciscus, die bij herhaling aandacht heeft gevraagd voor het lot van bootmigranten. Vorige week riep de paus op tot meer steun aan de Rohingya. Daarom gaan we nu kijken of we hen kunnen helpen, schreef Catrambone.

,,Er is nu een dodelijke exodus aan de gang aan de grens tussen Bangladesh en Myanmar. Alleen al in de afgelopen dagen zijn duizenden Rohingya gevlucht naar het nabije Bangladesh om de gewelddadigheden in Myanmar te ontvluchten. Velen van hun zijn omgekomen tijdens de vlucht en er is steeds harder humanitaire hulp nodig.’’