Recensie

Recensie Film

Goede grappen afgewisseld met urinedouches

Komedie ‘Girls Trip’ is de nieuwste van een golf films met losgeslagen vriendinnen. Wel een van de betere: de komedie weet nu en dan te verrassen en is daardoor behoorlijk grappig.

Tiffany Haddish als vuilbekkende adhd’er in ‘Girls Trip’.
Tiffany Haddish als vuilbekkende adhd’er in ‘Girls Trip’.

De talloze cocktails breken het personage van actrice Jada Pinkett Smith zuur op als ze halverwege een kabelbaan tussen twee feestlocaties stilhangt. De schaarsgeklede veertiger Lisa kan niets anders dan het feestpubliek onder haar verrassen op een urinedouche.

Wie de trailer bekijkt van Girls Trip verwacht de zoveelste ranzige vriendinnenkomedie, deze keer gemaakt door een grotendeels Afro-Amerikaanse cast en crew. Er dendert momenteel een nieuwe golf losgeslagen vriendinnen door de bioscoopzalen. Van Girls Night Out tot bravere Nederlandse equivalenten zoals Bella Donna’s. De meeste van die films zijn inwisselbare varianten op het populaire Bridesmaids (2011).

De hoeveelheid lichaamssappen- en sekshumor is ook in Girls Trip hoog, maar de komedie weet af en toe te verrassen en daardoor behoorlijk geestig te zijn. Dat begint bij de setting; geen witte jurken of toekomstige bruiden te zien. Girls Trip speelt tijdens het Essence Festival in New Orleans, waar de Afro-Amerikaanse cultuur en muziek wordt gevierd met optredens, feestjes en veel drank.

De succesvolle schrijfster Ryan (Regina Hall) is een soort Oprah Winfrey-figuur die haar fans voorhoudt dat het perfecte leven binnen handbereik ligt. Ze nodigt vriendinnen uit haar studietijd uit voor een nostalgisch en decadent weekendje op het festival. Ze geeft er een lezing en hoopt er een lucratieve reclamedeal in de wacht wil slepen met haar echtgenoot. De reünie krijgt een zure bijsmaak als blijkt dat die perfecte echtgenoot vreemdgaat.

Drank en gebrek aan zelfcontrole zorgen ervoor dat het viertal in de ene na de andere slapstick-situatie belandt waarin smakelijke grappen kunnen worden gemaakt. Zoals over oude, vieze mannetjes die denken dat de dames voor een paar dollar van bil willen gaan. Er worden ook geestige sneren uitgedeeld naar vrouwen als Ryans assistente (Kate Walsh) die op ongepaste momenten Afro-Amerikaanse slang gebruiken, liefst opgezocht op website urbandictionary.com.

Vuilbekkende adhd’er

Ook verfrissend: het viertal ziet er daadwerkelijk uit als vrouwen van boven de veertig die wel eens iets anders drinken dan een glaasje water. En ze weten een oprecht aandoende vriendschapsband op te roepen, zelfs tussen de tuttige Lisa en de vuilbekkende adhd’er Dina, gespeeld door de enorm geestige comédienne Tiffany Haddish.

Uitspattingen worden in Girls Trip altijd afgewisseld met mierzoete scènes over vriendschap. De film lijkt te mikken op een zeer uiteenlopend publiek – er wordt zelfs een momentje uitgetrokken voor een gebed. Al zal een deel van dat heel brede publiek na afloop waarschijnlijk wel even naar de bespotte website urbandictionary.com surfen. Om te checken of de zeer plastische instructies van Dina bij het seksspelletje ‘to grapefruit someone’ een verzinsel zijn of niet.