Franse politicus die collega verwondde uit Macron-fractie

M’jid El Guerrab wordt door justitie verdacht van geweldpleging. Hij zou een PS-lid geslagen hebben met een helm.

M'jid El Guerrab.
M'jid El Guerrab. Foto Martin Bureau/AFP

Het Franse parlementslid dat vorige week een collega-politicus met een motorhelm ernstig verwond heeft, is uit de fractie van president Macrons La République En Marche (LREM) gestapt.

Nadat de Franse justitie M’jid El Guerrab in staat van beschuldiging had gesteld wegens “opzettelijk geweld met een wapen” tegen oud-collega Boris Faure van de Parti Socialiste, moest hij zich dinsdag verantwoorden voor de partijleiding.

“Om het werk van de parlementaire meerderheid niet te belemmeren” en om zich te kunnen verdedigen, schrijft hij in een verklaring, heeft hij tijdens dat gesprek laten weten als zelfstandig parlementslid verder te gaan.

In een reactie wijst de partij van president Macron erop dat leden van de partij zich “voorbeeldig” dienen te gedragen en “uiteraard geweld afwijzen”.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dit is overigens de hele verklaring van La République En Marche over de nu opgestapte straatvechter M’jid El Guerrab https://t.co/6FiCClIiO0

El Guerrab, die eerder actief was in de Parti Socialiste, is de eerste afvaller in de nieuwe parlementsfractie van Macron. Maar de Franse president behoudt in de Assemblée een comfortabele meerderheid met 313 van de totaal 577 zetels.