Debat in Italië

Na verkrachting in Rimini harde toon tegen migranten

Een schokkende verkrachtingszaak in de badplaats Rimini voedt de groeiende antibuitenlandergevoelens in Italië, dat toch al kampt met overvolle opvangcentra voor overwegend Afrikaanse migranten die proberen asiel of een tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen.

Begin vorig week viel een groep van vier jonge mannen ’s nachts een Pools stelletje aan dat op het strand elkaar aan het liefkozen was. De vrouw werd verkracht, de man in elkaar geslagen. Een uur later verkrachtten leden van dit groepje een Peruaanse transseksueel.

Twee in Italië geboren Marokkaanse jongens van 15 en 17 meldden zich eind van de week bij de politie nadat zij waren herkend via bewakingscamera’s. Op hun aanwijzingen werd zaterdag ook een Nigeriaanse jongen van 16 gearresteerd. Zondagmorgen arresteerde de politie een 20-jarige man uit Kongo, die in 2015 als bootmigrant in Italië was gekomen en probeerde op een trein richting Frankrijk te stappen. Zijn asielaanvraag was afgewezen, maar hij had, op humanitaire gronden, een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen, tot 2018.

Deze zaak vergroot het verzet tegen een plan in Italië geboren en schoolgaande kinderen van migranten Italiaans staatsburger te maken.

    • Marc Leijendekker