‘Strikt immigratiebeleid van VK na Brexit’

Gelekt plan Het VK wil na Brexit nieuwe laagopgeleide EU-burgers werkvisum voor maar 2 jaar geven.

Foto Will Oliver/EPA

De felle en uiteenlopende reacties op de uitgelekte plannen om migratie rigoureus terug te brengen na Brexit laten zien hoe verdeeld Britten zijn over hoe hun land eruit moet zien na uittreden uit de Europese Unie.

De Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) gruwelt. „Dit leest als een blauwdruk hoe je de economie de nek omdraait”, aldus Khan.

Op Radio 4 van de BBC bood Alp Mehmet, plaatsvervangend voorzitter van Migration Watch UK, een ander perspectief. „Deze plannen zullen ervoor zorgen dat Britse werknemers weer gedwongen worden Britten op te leiden om werk te verrichten in plaats van personeel simpelweg uit het buitenland halen”, zei Mehmet.

Uit de plannen, die in bezit zijn van The Guardian, blijkt dat na Brexit het Verenigd Koninkrijk nieuwe laagopgeleide arbeidsmigranten uit de EU slechts een werkvisum met een duur van twee jaar wil geven. Hoogopgeleide arbeidsmigranten uit de resterende 27 lidstaten kunnen een vergunning van drie tot vijf jaar krijgen.

In de plannen wordt het ook moeilijker voor migranten familieleden naar het Verenigd Koninkrijk te halen en moeten EU-burgers zich registreren bij de overheid.

Lees ook over de plannen voor migratie die May al in haar verkiezingsprogramma presenteerde: May wil beperking migratie en meer inmenging van de staat

Onenigheid binnen kabinet

De ophef is groot, maar de status van het document is onduidelijk. The Guardian en The Times melden dat de plannen tot aanvaringen hebben geleid tussen gematigden en hardliners in het kabinet-May. De Financial Times bericht, op basis van ambtenaren, dat het document is opgesteld begin augustus en dat de inhoud inmiddels achterhaald is. Ook hebben ministers het plan nog niet besproken, aldus de zakenkrant.

Voor premier May en veel van haar Conservatieven is migratiebeleid het belangrijkste onderwerp van de Brexit. Controle over de grenzen en een einde aan de rechtsmacht van het EU-Hof bij waarborging van het basisbeginsel van vrij personenverkeer worden als cruciaal gezien. De Tories beloven al jaren de netto-migratie terug te brengen tot onder de honderdduizend per jaar. Tot nu toe is dat niet gelukt.

Uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek blijkt dat zelfs de onrust in aanloop naar Brexit een grote remmende werking heeft. In het afgelopen jaar, gemeten tot en met maart, zijn er netto 246.000 migranten bijgekomen. Dat zijn er 81.000 minder dan in het jaar daarvoor. Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal Oost-Europeanen dat het VK verlaat, toeneemt.

Bedrijven zeggen dat zij zonder arbeidsmigratie uit de EU niet aan genoeg personeel kunnen komen. In augustus bedroeg de Britse werkloosheid 4,4 procent, het laagste niveau in 42 jaar.