Boete voor blootfoto’s Kate Middleton

De hertogin werd in 2012 topless vastgelegd door de fotografen van een Frans tijdschrift. Ze klaagde het tijdschrift aan wegens inbreuk op haar privacy.

Kate Middleton klaagde het tijdschrift al twee keer aan wegens inbreuk op haar privacy
Kate Middleton klaagde het tijdschrift al twee keer aan wegens inbreuk op haar privacy Foto Bart Maat/ANP

De eigenaar en de hoofdredactrice van het Franse tijdschrift Closer moeten allebei een boete van 45.000 euro betalen voor het schenden van de privacy van de Britse prins William en zijn echtgenote Kate Middleton. Dat heeft de rechtbank in de Franse stad Nanterre dinsdag besloten, meldt het Franse persbureau AFP.

Ook krijgen de prins en zijn vrouw allebei een schadevergoeding van 50.000 euro van twee fotografen, een redacteur en de Italiaanse uitgever van het blad. Dat is minder dan de 1,5 miljoen die het stel had geëist. In 2012 publiceerde het tijdschrift foto’s van het paar waarop de hertogin van Cambridge topless lag te zonnen.

Inbreuk op privacy

In 2012 oordeelde een Franse rechter al dat de foto’s niet meer gepubliceerd mochten worden, vanwege de inbreuk op de privacy van de hertogin van Cambridge. Het tijdschrift kreeg toen een boete opgelegd van 2.000 euro. Daarnaast moesten de originele negatieven worden overhandigd aan de Britse koninklijke familie. De foto’s werden destijds ook gepubliceerd in Italiaanse, Ierse, Zweedse en Deense bladen.

De foto’s werden in 2012 genomen, toen Kate samen met prins William op vakantie was in de Franse Provence op een landgoed van koningin Elizabeth. Kate werd door de fotografen vanaf een naastgelegen weg zonder bikinitopje vastgelegd.

Lees ook: Welkom bij de blootclub, Kate

De Britse tabloids publiceerden de foto’s niet. Volgens toenmalig NRC-correspondent Titia Ketelaar in Londen had dat te maken met het News of the World-schandaal dat vlak daarvoor plaatsvond. In een analyse uit 2012 schreef ze daarover:

De Britse discussie over privacy en journalistiek moet worden gezien in het licht van het afluisterschandaal.