Amnesty wil onderzoek naar taseren psychiatrische patiënt

In juli taserde de politie Rotterdam meermaals een man in een psychiatrische inrichting in Capelle aan den IJssel.

De afdeling waar een psychiatrisch ziekenhuis in Deventer patiënten separeert. De man die getaserd was, verbleef in Capelle aan den IJssel in een isoleercel.
De afdeling waar een psychiatrisch ziekenhuis in Deventer patiënten separeert. De man die getaserd was, verbleef in Capelle aan den IJssel in een isoleercel. Foto David van Dam

Amnesty International heeft geschokt gereageerd op het meermaals taseren van een psychiatrische patiënt door de politie van Rotterdam. EenVandaag berichtte woensdag dat een agent de man - die zich in een separeercel bevond - meerdere keren met een stroomstootwapen tot bedaren trachtte te brengen. Amnesty wil dat er onafhankelijk onderzoek komt naar het incident, dat zich in juli voordeed in kliniek Bavo Europoort in Capelle aan den IJssel.

Het personeel van de kliniek schakelde de politie in omdat het de 27-jarige man niet onder controle kreeg. De agenten, die al eerder die dag langskwamen om de patiënt in een separeercel te plaatsen na agressief gedrag, zetten toen het stroomstootwapen drie of vier keer op de benen en de rug van de man. Hij hield er geen blijvend letsel aan over.

‘Drie grenzen overschreden’

Amnesty wil een onderzoek omdat er volgens de organisatie drie grenzen zijn overschreden. Aangezien de patiënt al in een separeercel zat, vormde hij geen gevaar voor anderen en had het stroomstootwapen niet gebruikt mogen worden. Ook lijkt het er volgens Amnesty sterk op dat de taser direct op de huid van de man is gezet, wat zeer hevige pijnstoten tot gevolg heeft, en is het wapen herhaaldelijk gebruikt. Dit is, aldus de organisatie, “in strijd met de mensenrechten”.

In een reactie zegt de politie Rotterdam dat het stroomstootwapen op dat moment voor de agenten de enige mogelijke manier was om de man onder controle te krijgen. Het gebruik van schilden om de patiënt in bedwang te krijgen, hielp niet. “Het gebeurt slechts zo’n vijftien keer per jaar dat het personeel van psychiatrische instellingen ons belt omdat het het zelf niet meer kan oplossen”, zegt een woordvoerder. “Als ze ons bellen, is er écht iets aan de hand. Dit was zo’n keer.”

De politieagent beschikte over de taser omdat het politiekorps deel uitmaakt van een landelijke pilot waarbij de basisteams van de politie de beschikking krijgen over het wapen.

Klacht moeder

De Inspectie Gezondheidszorg zegt dat het incident bij hen gemeld is. De instelling zegt nader te bekijken wat er precies voorgevallen is en wat de gepaste stappen zijn. De moeder van de patiënt heeft een klacht ingediend bij de psychiatrische kliniek.