Voor een paar tientjes een handtekening van Melisandre

Fanconferentie Fans van comics, superhelden en tv-series bezochten zaterdag en zondag de Comic Con in Amsterdam. Daar was onder andere Carice van Houten, Melisandre in Game of Thrones.

Foto ANP

‘Daar loopt de eerste Daenerys!’ Twee bezoekers van Comic Con Amsterdam stoten elkaar aan. Vlakbij loopt een meisje in witte pruik en blauw gewaad, à la de drakenmoeder uit Game of Thrones. Ze blijkt een van de weinigen die zich op de eerste dag van de fanconventie heeft verkleed als een personage uit de populaire HBO-serie. Onder de vele zogenoemde ‘cosplayers’ bevinden zich vooral Harley Quinns (m/v) uit de film Suicide Squad en vertolkingen van de komische stripantiheld Deadpool.

Maar actrice Carice van Houten trekt op deze tweede editie van de Amsterdamse fanbeurs toch veel aandacht. Ze zit inmiddels weer thuis te wachten op het script voor het laatste seizoen van Game of Thrones, vertelt ze tijdens een live-interview op het hoofdpodium. Genoeg tijd dus om even naar de RAI te gaan om te kletsen met de fans.

Het wordt haar op zaterdag in dank afgenomen. Moeilijke vragen krijgt ze niet. Wel welk Game of Thrones-personage ze zou willen spelen als ze heks Melisandre niet al vertolkte („Iemand die meer emoties toont”), hoeveel ze van te voren wist over de wendingen in het verhaal („Ik ben jullie excuses verschuldigd over Jon Snow”) en het verschil tussen Amerikaanse en Nederlandse filmproducties („Geld.”).

De fans vinden het prima, ze willen vooral gehoord worden. Later vormt zich een lange rij buiten de stand waar Van Houten zit, waar iedereen voor een paar tientjes een handtekening of een foto kan krijgen.

Foto ANP

Gezellig blijven

Het karakteriseert de sfeer van deze tweede Amsterdamse editie van de van oorsprong Amerikaanse conventie: het is gemoedelijk. De twee zalen lopen vooral vol met verklede cosplayers. Zoals Albus Perkamentus – zonder kostuum heet hij Eduard Frankes – die overal waar hij heengaat een file van Harry Potter-fans veroorzaakt.

Maar Frankes is er niet alleen om te flaneren. Door de groeiende populariteit van cosplay liggen pestkoppen op de loer, zegt hij. In de VS is pesten en seksuele intimidatie van cosplayers een probleem geworden. „In Nederland is het gelukkig niet zo erg”, zegt Frankes. Zijn Nederlandse tak van de Amerikaanse organisatie Cosplay(ers) Against Bullying wil dat vooral zo houden. Hij pleit voor gedragsregels voor alle fanconventies.

Hij moet snel weg: op Comic Con is iedereen altijd aanspreekbaar, en Perkamentus blijft onverminderd populair. Striptekenaar Mike Collins – een veteraan van het buitenlandse conventiecircuit – kan juist daarom niet ophouden met glimlachen. „Alles zit bij elkaar, je bent als tekenaar niet weggestopt in een andere hal zoals in Londen. Er lopen allerlei mensen bij mij langs.” Zo ook een Nederlandse tekenaar, die bij weggaan niet alleen een flinke masterclass in tekenen heeft gekregen, maar ook een tekening én het adres van Collins.

In een stand even verderop zit illustrator Eveline Verburg met grote, enthousiaste ogen naar het publiek te kijken: het is haar eerste keer op een grote fanbeurs. Op haar tafeltje liggen tekeningen van onder andere Sherlock Holmes. „Daar komen mensen als eerste op af. Maar ik verkoop veel meer eigen werk dan ik had verwacht.”

Verburg heeft in ieder geval goed uitzicht: enkele meters verderop begint een lightsaber-les voor beginners, naast haar zijn striptekenaars hard aan het werk. Even verderop staat een groep cosplayers luidkeels de titelsong van Pokémon te zingen. Daenerys loopt er voorbij.