Vakbonden en werkgevers praten niet verder over flex

Arbeidsmarkt Het ‘polderoverleg’ is mislukt. Werkgevers en werknemers komen niet tot een akkoord over flex, zzp en loon bij ziekte.

Mariette Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), na afloop van de formatiegesprekken met informateur Gerrit Zalm, eerder deze zomer.
Mariette Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), na afloop van de formatiegesprekken met informateur Gerrit Zalm, eerder deze zomer. Foto Bart Maat/ANP

Ze hebben er al bijna twee jaar over gepraat, maar kwamen er niet uit: werkgevers en vakbonden hebben geen gezamenlijk plan om de flexibilisering op de werkvloer tegen te gaan en de loondoorbetaling bij ziekte te veranderen.

Vorige week is het zogenoemde ‘polderoverleg’ vastgelopen en het is nu aan de formerende partijen zelf – VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – om nieuwe regels te bedenken voor de arbeidsmarkt.

Betrokkenen bevestigen dat Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), aan informateur Gerrit Zalm heeft laten weten dat er geen nieuw ‘sociaal akkoord’ komt over zzp, flexwerk en loondoorbetaling bij ziekte. Zalm had volgens bronnen een deadline gesteld aan de sociale partners: die moesten er vóór 1 september uit zijn.

De vakbonden willen meer vaste contracten door zzp’ers en flexkrachten duurder te maken. Werkgevers willen dat ontslag makkelijker wordt. De verplichte twee jaar loondoorbetaling bij ziekte wordt vooral door kleine ondernemers gezien als een probleem en een belemmering om vast personeel aan te nemen. Daarom was steeds het idee dat die doorbetaling bij ziekte en maatregelen tegen flex en zzp samen besproken zouden worden en tot één akkoord zouden leiden.

De standpunten van werkgevers en vakbonden bleven te ver uit elkaar liggen, zegt FNV-voorzitter Han Busker. „Wij wilden de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt aanpakken, werkgevers wilden de risico’s aan hun kant verkleinen.”

‘Stille ramp’

CNV-voorzitter Maurice Limmen zegt dat de werkgevers met niks kwamen om de „flextrend” te keren. „In het laatste stuk dat formeel is gewisseld kwam het woord flex niet eens voor.” De vakbonden vinden dat juist nu maatregelen genomen moeten worden tegen flex als verdienmodel voor bedrijven. „Economisch schijnt de zon”, zegt Limmen. „En je ziet dat de middengroepen onderuit gaan. Dat is een stille ramp.”

Lees ook Almere draait weer, maar het vangnet is weg, over de kwetsbaarheid van de middenklasse

Limmen zegt dat zijn CNV nu zelf met de politieke partijen aan de onderhandelingstafel verder praat. „Ik ga ervan uit dat de anderen dat ook doen.”

Vorige week dinsdag hadden de vakbonden en werkgevers nog één laatste ‘erop- of eronder-vergadering’ – die tot niets leidde. In de dagen erna kwamen de besturen van de verschillende organisaties bij elkaar en is bedacht hoe de mislukking vanaf maandagmiddag bekend zou worden gemaakt.

Lees ook Middengroepen hebben vaker twee inkomens nodig

Werkgeversvoorzitter Hans de Boer noemt de uitkomst „erg jammer”. „We hebben er heel lang hard aan gewerkt en er zijn redenen om de knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen. Werkgevers moeten geen angst meer hebben om mensen een contract voor onbepaalde tijd te geven.” Volgens De Boer is daarvoor een „modern stelsel van contracten” nodig. „Daar zijn we niet uit gekomen.”