UltralopenMont Blanc

Foto’s Jeff Pachoud/AFP

Bijna 170 kilometer lopen en hardlopen, tienduizend meter de hoogte in. Geen prijzengeld, alleen de eer. En toch stonden er ruim 2.500 deelnemers aan de start van de vijftiende editie van Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) in het Franse Chamonix. De ultraloop startte en eindigde aan de voet van de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen. Lopers mochten maximaal 46 uur doen over de loop. De meesten deden het in dertig tot 45 uur, maar er waren mannen die binnen twintig uur finishten en vrouwen die er minder dan 26 uur over deden. De race wordt door de grote hoogten gezien als een van de meest prestigieuze ultralopen. De tocht doorkruist Frankrijk, Italië en Zwitserland. Om de deelnemers niet te laten verdwalen stonden er zo’n tweeduizend wegwijzers.