Thuiskok. De geur van vers brood

Er is wat mij betreft weinig zo geruststellend als de smaak van vers, warm brood en weinig zo bevredigend als zelfgemaakte zoetigheden. Wie ware ambacht eenmaal heeft geproefd, zal niet zo snel meer genoegen nemen met liefdeloos geproduceerd fabrieksbrood -of banket. Voor mij hoort versgemaakt brood bij een thuis waar liefde en eten bijna synoniem zijn. Gelukkig bof ik met een zus wiens favoriete tijdverdrijf brood en patisserie maken is. En een moeder die haar kinderen tot op het laatst verwende met versgemaakt zaligs. Dus toen ik bladerde in Kookschool Brood en Banket; brood, brioche en andere goudbruine heerlijkheden van Rodolphe Landemaine, wilde ik u die niet onthouden. In een tijd van verkettering van brood door diëtisten, massa’s mensen opeens ook zo nodig glutenvrij eten en zoetigheden nog net niet ondergronds hoeven, ben ik blij met kookboeken die juist het brood en het zoet vieren. Boeken die het vakmanschap eren en die de lezer en thuiskok een inkijkje gunnen in de geheimen van de professionele bakker en patissier.

Landemaine heeft onder andere gewerkt bij topchef Paul Bocuse en de geweldige patissier Pierre Hermé en heeft sinds 2007 samen met zijn Japanse vrouw verschillende bakkerijen, Maison Landemaine, in Parijs en daarbuiten en ook een filiaal en opleidingsschool in Tokio.

Dat hij zijn vak serieus neemt, zie je meteen aan het lijvige en mooi geïllustreerde boek: hij scheept de lezer niet af met makkelijke recepten en gezellige anekdotes. Ik zou het bijna een ernstig boek willen noemen: Landemaine draagt zijn kennis over aan de lezer en gaat daarbij niet op zijn hurken. Zeker, de ingrediënten worden toegelicht en elk recept gaat vergezeld van foto’s die het maakproces stap voor stap laten zien -hoe je het deeg kneedt, bijvoorbeeld, dat is essentieel voor het uiteindelijke resultaat. Maar daarna moeten we het zelf doen en dat doen we niet even tussen het Twitteren en appen door. Veel van de recepten in het boek nemen tijd en voorbereiding in beslag. Voor sommige soorten ingrediënten zul je zelfs naar de speciaalzaak moeten, maar als je die hordes neemt, zal de beloning ernaar zijn. Denk voor even aan de smaak van brioche pralines en chaussons aux pommes. Of aan de geur van vers brood in de ochtend. Dat is allemaal binnen handbereik met dit fraaie boek.