Rohingya massaal op de vlucht

Bangladesh

Na de geweldsuitbarsting in de Birmese deelstaat Rakhine zijn al ruim 87.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Velen zijn nog onderweg, maar de opvangplekken zitten overvol, melden hulporganisaties.

De 1,1 miljoen islamitische Rohingya vormen in het overwegend boeddhistische Birma een minderheid. De autoriteiten beschouwen hen als illegale immigranten. Het volk is al jaren stateloos.

Vorige week zijn in Birma zeker honderden mensen om het leven gekomen bij het geweld tussen Rohingya en het leger. Volgens vluchtelingen hebben veiligheidstroepen hun huizen in Rakhine verbrand en hen verjaagd. De voorbije dagen zijn al 2.600 huizen van Rohingya platgebrand.

De onlusten werden heviger nadat Rohingya twee weken geleden tientallen politieposten en een legerbasis aanvielen. Er kwamen 71 mensen om. Het leger zegt te reageren op aanvallen van gewapende opstandelingen. (Reuters)