Reddingbrigade deze zomer minder in actie

Het aantal hulpverleningen daalde met de helft. Dat komt volgens de organisatie door het minder goede zomerweer.

Foto Koen van Weel/ANP

Reddingsbrigade Nederland is afgelopen zomer aanzienlijk minder vaak in actie gekomen om hulp te verlenen dan een jaar eerder. Het aantal hulpverleningen daalde met bijna de helft, van 7.416 tot 3.810, blijkt uit cijfers die de organisatie maandag publiceerde.

Directeur Koen Breedveld heeft ondanks de daling niet het idee “dat het met de zwemvaardigheid van Nederlanders nu ineens beter is gesteld”. In plaats daarvan wijst de Reddingsbrigade als oorzaak het tegenvallende zomerweer aan. Toeval speelt daarbij een rol, zegt een woordvoerster. Als de mooie dagen op momenten vallen dat veel mensen moeten werken, blijft het rustiger op het strand.

Twitter avatar KNBRD Reddingsbrigade Reddingsbrigade maakt eindbalans zomerseizoen 2017 op: 3.810 hulpverleningen, 176 reddingen en 15 doden -… https://t.co/TVwur6J22Z

De andere grote reddingsorganisatie in Nederland, de KNRM, herkent zich niet per se in het beeld dat de Reddingsbrigade schetst. Volgens een woordvoerster maakt de KNRM tot dusver een “redelijk gemiddeld” jaar door. Mogelijk is dat verschil te verklaren doordat de mensen van de KNRM vooral de stranden van de Waddeneilanden bewaken. De Reddingsbrigade is daarentegen actief langs de Noordzeekust. De stranden daar zijn makkelijker bereikbaar als het plotseling mooi weer wordt.

Kwallenbeet

Vooral het aantal keer dat de Reddingsbrigade eerste hulp verleende nam flink af. Deze zomer hielpen de vrijwilligers van de organisatie ruim 2.700 keer iemand met bijvoorbeeld een kwallenbeet, een verwonding door een fietsongeluk in de duinen of een hartstilstand. Vorig jaar gebeurde dat nog meer dan 5.600 keer.

Het wisselvallige weer zorgde er wel voor dat de reddingen die verricht moesten worden veelal heftiger waren dan een jaar eerder. Ook als de zon scheen, stond er vaak nog een sterke stroming en was de wind hard. Daardoor daalde het aantal zwemmers die hulp nodig hadden minder sterk: 249 in plaats van 330. Dat geldt ook voor (kite)surfers, kajakkers en bootjes (gedaald van 392 naar 284).

De stijging in het aantal verdrinkingen op open water heeft zich deze zomer wel doorgezet, meldt de Reddingsbrigade. In 2017 vielen er vijftien dodelijke slachtoffers. Dat waren er twee meer dan een jaar eerder, en elf meer dan in 2011. De brigade hoefde wel minder vaak op te treden in levensbedreigende situaties: 309 keer in 2016, tegenover 176 keer dit jaar.

Lees ook: Vluchteling ziet gevaren water niet

Vorig jaar merkte de Reddingsbrigade op dat er onder de verdrinkingsdoden opvallend veel mensen van niet-Nederlandse komaf waren. Vooral buitenlandse kinderen verdrinken volgens het CBS “significant” vaker dan Nederlandse kinderen. Buitenlandse kinderen zouden in hun opvoeding minder leren over de gevaren van water, en daardoor de kracht ervan onderschatten.