Analyse

Radioruzie om de Nieuwsshow morrelt aan de omroeppolitiek

Publieke Omroep De radiopresentatoren van de Nieuwsshow vertrekken en willen hun programma meenemen. Dat tart de werkwijze van de NPO.

Peter de Bie en Mieke van der Weij.
Peter de Bie en Mieke van der Weij. Foto's Avrotros

„Ik realiseer me heel goed dat het een kutstreek is”, zegt radiopresentator Peter de Bie. „En nu is het ook nog uitgegroeid tot een principiële zaak van omroeppolitiek. Kies je voor het programma of kies je voor de omroep?”

De Bie en zijn collega Mieke van der Weij vertrekken na meer dan twintig jaar bij de Nieuwsshow van AVROTROS, zaterdagochtend op Radio 1. En nu willen ze bij een andere omroep, MAX, precies hetzelfde programma gaan maken, op hetzelfde tijdstip. Dit nieuwe programma verdringt dan de oude Nieuwsshow. De redactie wil volgens De Bie ook meeverhuizen. AVROTROS is boos en zette De Bie per direct op non-actief. Van der Weij besloot hierop per 1 januari ook te vertrekken. Eric Dekker, woordvoerder van AVROTROS: „De Bie denkt dat hij het programma onder zijn arm kan meenemen, maar het is niet van hem.”

De ruzie begon over de opvolging van De Bie, die toch al weg zou gaan per 1 januari. De omroep kwam met een lijst van vijf namen, de redactie zei van één naam dat ze die zeker niet wilden: Jan Mom, hoofd radio van AVROTROS. Volgens De Bie is hij te kleurloos. Laat de omroep nu uitgerekend voor Mom kiezen. De Bie: „De redactie voelde zich voor lul gezet.” De Bie vroeg aan MAX-baas Jan Slagter of hij bij hem kon werken. Goed, zei Slagter, dan gaan we hetzelfde programma maken. Nu moet zendermanager Laurens Borst van koepelorganisatie NPO beslissen welke versie hij wil: die van AVROTROS met een nieuw duo, of die van MAX met het oude.

Ruzie in Hilversum, niets nieuws, zou je denken. En dat een presentator vertrekt om elders ongeveer hetzelfde te gaan doen, zodat er twee versies van één programma ontstaan, komt ook vaker voor. Denk aan de twee Rijdende Rechters. Maar bijzonder is dat het nieuwe programma het oude van zijn plaats wil verdringen. Dat morrelt aan de ingewikkelde structuur van de publieke omroep.

De losse omroepen kunnen intekenen op een tijdslot: ze kunnen een voorstel doen voor een plaatsje in het uitzendschema. De zendermanager van de NPO kiest dan welk programma hij wil. Maar hij is niet vrij om te kiezen. Zo moet hij rekening houden met de gegarandeerde budgetten en uitzendtijd die iedere omroep heeft. In dit geval: AVROTROS is veel groter dan MAX. Ook gewoonterecht speelt een rol. AVROTROS: „Wij verkeren in de veronderstelling dat de NPO een programma dat al dertig jaar bestaat niet met één pennenstreek zal schrappen.” Maar als de presentatoren weg zijn, en de redactie ook meegaat, wat heeft AVROTROS dan nog, afgezien van de naam?

Volgens De Bie heeft zendermanager Borst toegezegd dat hij voor hen kiest. Volgens Borst is dit voorbarig. Hij besluit binnen een maand.