Premier van Taiwan stapt op

De premier wil met zijn ontslag de impopulaire president Tsai Ing-wen de ruimte geven om een nieuw team te vormen.

Foto Tyrone Siu/Reuters

De premier van Taiwan Lin Chuan is maandag opgestapt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de progressie partij (DPP) van de president. Lin zegt met het ontslag ruimte te willen maken voor de impopulaire president Tsai Ing-wen om de regering te hervormen.

Volgens Lin was het tijd voor de regering om “een volgende fase” in. In een verklaring schrijft hij:

“Dus ben ik opgestapt om ruimte te maken voor de president om haar team te reorganiseren.”

Toegenomen spanningen met China

De populariteit van Tsai Ing-wen is het afgelopen jaar sterk afgenomen nadat ze de pensioenen en de arbeidsmarkt heeft hervormd. Ook is sinds haar aantreden de relatie met China verhard. Volgens China werkt Tsai Ing-wen aan onafhankelijkheid. Het land zet daarom niet alleen Taiwan onder druk, maar ook de landen die nog wel een diplomatieke relatie hebben met Taiwan.

Lees ook: Onder druk van China snijdt Panama diplomatieke banden met Taiwan door

Opvolger

De president kondigt dinsdag aan wie de nieuwe premier wordt. Volgens het nationale persbureau zal de populaire burgemeester van de zuidelijke stad Tainan, William Lai, Lin opvolgen. Lai heeft zich de afgelopen tijd ingezet om de verhoudingen met China te verbeteren.

In januari vorig jaar werd Tsai Ing-wen met een ruime meerderheid van de stemmen gekozen. Na haar aantreden in mei was meer dan zeventig procent van de bevolking positief over haar presidentschap. Inmiddels is dit percentage afgezakt naar 29,8 procent.

Een paar weken geleden stapte de minister van Economische Zaken Chih-Kung Lee op nadat het land werd getroffen door een grote stroomstoring. In zes grote steden viel de elektriciteit uit en zaten 6,8 miljoen huishoudens zonder stroom. President Tsai Ing-wen bood haar excuses aan voor de storing.