Ondergang dreigt opnieuw voor McGregor

Vorig jaar ging het modeconcern, waartoe ook de merken Gaastra en Adam behoren, al eens failliet.

Foto Koen van Weel/ANP

Voor de tweede keer in ruim een jaar is het einde in zicht voor modeketen McGregor. Maandag maakte moederbedrijf Doniger Fashion Group bekend dat het uitstel van betaling heeft aangevraagd. Voorlopig blijven de McGregor-winkels nog open, net als de zaken van zusterondernemingen Gaastra en Adam Brandstore.

McGregor ging vorig jaar juni failliet. Door de kredietcrisis en de opkomst van het onlinewinkelen was het in 1993 opgerichte modeconcern in steeds zwaarder weer beland. In het laatste jaar voor het faillissement leed McGregor een verlies van 26 miljoen euro op een omzet van 231 miljoen. Eigenaren Jeroen Schothorst, Ben Kolff, Marcel Boekhoorn en bank NIBC zagen geen toekomst meer in het bedrijf en zetten de financiering stop, waarna een bankroet onvermijdelijk was.

Doorstart

Aanvankelijk zeiden ze eigenaren dat ze zich niet zouden bemoeien met de verkoop van de failliete boedel. In juli 2016 kwamen ze daarop terug: Schothorst, Kolff, Boekhoorn en NIBC besloten toch een doorstart te maken. Het voormalige McGregor, dat nu Doniger ging heten, was volgens Schothorst “solide gefinancierd”. De dagelijkse leiding kwam in handen de managers Kris van de Mierop en Joep van Straaten.

Die laatste noemt het “vreselijk voor alle werknemers” dat nu opnieuw een faillissement dreigt.

“We hebben met z’n allen echt geknokt om het bedrijf overeind te houden, maar het is niet gelukt. We hebben geloof in onze sterke merken en we zullen alles in het werk stellen om een nieuwe toekomst voor de onderneming te vinden.”

Lees ook: Wat ging er mis bij McGregor?

Doniger heeft 75 McGregor-, Gaastra- en Adam-winkels, waarvan 53 in Nederland. De andere zaken staan in België, Frankrijk en Duitsland. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen zeshonderd voltijdbanen.

Rondom die banen ontstond na de doorstart vorig jaar de nodige rumoer. De eigenaren beloofden dat 1.100 van de 1.200 banen behouden zouden blijven. Vijfhonderd Nederlandse werknemers zouden weer aan de slag kunnen. Later bleken de zaken anders te liggen. Oudere - duurdere - werknemers hoefden niet meer terug te komen en werden vervangen door goedkopere krachten. Directeur Van Straaten verdedigde dat besluit door te zeggen dat het over 1.100 banen ging, en niet over werknemers. “Die banen blijven ook behouden”.