Koeweit spekt moskeeën met miljoenen

Donaties Moskee in Utrecht verzweeg subsidie van een ‘terreurorganisatie’, blijkt uit overzicht Koeweit.

De Al Fitrah-moskee in Utrecht lichtte de gemeente onjuist in over de financiële relatie met een organisatie uit Koeweit.
De Al Fitrah-moskee in Utrecht lichtte de gemeente onjuist in over de financiële relatie met een organisatie uit Koeweit. Foto Werry Crone

Achttien islamitische organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren rond de 10 miljoen euro ontvangen van Koeweitse liefdadigheidsinstellingen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk overzicht van buitenlandse donaties dat Koeweit onlangs met het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gedeeld, aldus bronnen die het document kennen. Het is voor het eerst dat een Golfstaat Nederland informeert over de omvang van financieringsstromen en de namen geeft van ontvangende organisaties. Tot nu toe wist het kabinet niet hoeveel buitenlands geld er naar Nederlandse moskeeën vloeit.

Uit het overzicht blijkt onder meer dat de Utrechtse moskee Al Fitrah uit omstreden bron geld ontving, in tegenstelling tot wat zij eerder meldde. Vorig jaar verzekerde de moskee de gemeente geen financiële banden te hebben met de Koeweitse organisatie Revival of Islamic Heritage Society, die op de Amerikaanse terrorismelijst staat. Uit de informatie in het overzicht blijkt echter dat de veronderstelde terreurfinancier in 2012 een nieuw moskeegebouw voor Al Fitrah heeft betaald. Al Fitrah was maandagavond onbereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Waarom de overheid geen greep krijgt op islamitisch oliegeld.

Geschrokken

Het Utrechtse gemeenteraadslid Queeny Rajkowski (VVD) reageert geschrokken. „Deze informatie is nieuw voor mij. Het dossier tegen deze moskee bouwt zich op.” Al Fitrah, dat de afgelopen jaren vaak in opspraak raakte, kreeg vorige week van de rechter te horen dat het zijn gebouw uit moet wegens een betalingsachterstand. Rajkowski vindt dat het college de moskee nu moet proberen te weren uit Utrecht, door bijvoorbeeld geen vergunningen te verlenen voor herhuisvesting.

De Tweede Kamer is in juli vertrouwelijk geïnformeerd over de Koeweitse donaties, die de periode tussen 2007 en 2015 beslaan. De geldstromen worden nu onderzocht door verscheidene opsporingsdiensten. Een aantal donaties was nog niet bekend bij de overheid. De werkelijke omvang van de financiering vanuit Koeweit zou veel hoger liggen dan het overzicht vermeldt. Hierin staan alleen giften die afkomstig zijn van liefdadigheidsorganisaties, niet van individuen.

Veel politieke partijen zijn bezorgd over de geldstromen omdat die nadelige gevolgen zouden hebben voor de integratie van moslims. Golfstaten zetten liefdadigheid in om hun fundamentalistische versie van de islam, het salafisme, te verspreiden. Deze stroming verhoudt zich lastig met de integratie vanwege strikte, intolerante en soms ondemocratische opvattingen.

Het Koeweitse geld is niet alleen bestemd voor Nederlandse salafisten. Ook organisaties gelieerd aan meer gematigde moskeeën ontvangen geld. De doelen daarvan lopen nogal uiteen. Soms is de bestemming de verspreiding van korans, dan weer worden tonnen geschonken voor de bouw van een moskee.