Echt of plastic gras: Jan Smit wil er voor alle clubs zijn

KNVB Bij zijn presentatie als voorzitter van de raad van commissarissen tierde Jan Smit op Oranje, terwijl hij benadrukte dat hij zijn kunstgraspet heeft afgezet.

Jan Smit bij zijn presentatie als voorzitter van de raad van commissarissen.
Jan Smit bij zijn presentatie als voorzitter van de raad van commissarissen. Foto Koen van Weel/ANP

Jan Smit heeft maandag na zijn benoeming tot voorzitter van de raad van commissarissen van de KNVB uitgehaald naar het Nederlands elftal. De spelersgroep liet het tot irritatie van Smit na een ereronde te lopen, zondagavond na de 3-1 zege in het WK-kwalificatieduel met Bulgarije in de Johan Cruijff Arena. Alleen aanvoerder Arjen Robben bedankte het publiek.

„Al die mensen zorgen voor het brood van voetballers. Daardoor krijg je sponsoren, krijg je inkomsten. Dat je vervolgens de kleedkamer in gaat zonder die mensen te bedanken, dat kan in mijn ogen niet”, aldus Smit (71) maandag in een persconferentie op de KNVB Campus in Zeist. „Als dat bij Heracles was gebeurd, was ik zelf de kleedkamer ingegaan en had ik ze weer naar het veld gestuurd”, zei de man die afgelopen zomer na negentien jaar stopte als voorzitter van Heracles Almelo. Volgens hem had Robben de spelers moeten terughalen. „Dit mag nooit meer gebeuren.”

Na een mooie derde plaats op het WK in 2014 blonk de KNVB uit door vele zwakke beslissingen. Wat ging er mis bij de KNVB? Een reconstructie.

Smit werd maandag unaniem voor drie jaar benoemd tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal. Hij volgt Johan Lokhorst op, die een jaar geleden onder druk van de eredivisieclubs opstapte. Smit gaat leiding geven aan een vernieuwde, vijfkoppige raad van commissarissen, met CDA-senator Niek Jan van Kesteren, oud-hockeyster en tv-presentatrice Elsemieke Havenga, voormalig financieel directeur van FC Groningen Erik Mulder en oud-trainer Han Berger.

Open cultuur

Smit vertelde dat de raad van commissarissen voor een open cultuur wil zorgen binnen de voetbalbond. Er is geen plek voor „geheimen en achterkamertjes”. „De KNVB kan veel opener zijn in een groot aantal zaken.” Er moet gewerkt worden aan de beeldvorming. „Belangrijkste is dat we een klein beetje proberen het imago van de KNVB te verbeteren, dat heeft de laatste jaren onder druk gestaan. Maar ik doe het wel op afstand. Dit zal ongeveer de laatste keer zijn dat ik mijn mening mag geven over bepaalde zaken.”

Smit heeft al enkele gesprekken gevoerd met Eric Gudde, die is voorgedragen om Bert van Oostveen op te volgen als directeur betaald voetbal. Gudde, die stopt als directeur bij Feyenoord, zal 7 november beginnen in Zeist. Smit: „We hebben over en weer heel veel vertrouwen in elkaar.”

Kunstgras

Smit geldt als een groot voorstander van kunstgras, zijn club Heracles had in 2003 de primeur in het betaald voetbal. Gudde staat bekend als een fel tegenstander. Nadat het AD een manifest had gepubliceerd, ondertekend door honderd prominenten, onderzoekt belangenvereniging Eredivisie CV wat de mogelijkheden zijn voor een verbod in de eredivisie. Doel is dat de profclubs in december over een voorstel zullen stemmen.

De raad van commissarissen van de bond speelt geen rol in deze discussie, zegt Smit. „Ik ben er voor alle clubs, laat ik het zo zeggen. Clubs die op natuurgras spelen, clubs die op kunstgras spelen. Ik zal mij conformeren aan de beslissing die de clubs gaan nemen. Ik had de kunstgraspet altijd behoorlijk op, maar die heb ik direct afgezet.”