Groep G

WK is dichtbij voor Spaanse ploeg na overtuigende zege op concurrent Italië

Isco scoorde zaterdag tweemaal.
Isco scoorde zaterdag tweemaal. Foto GABRIEL BOUYS/AFP

Spanje heeft een grote stap gezet op weg naar deelname aan het WK voetbal volgend jaar in Rusland. In Madrid won het elftal van bondscoach Julien Lopetegui overtuigend met 3-0 van Italië, dat door de nederlaag lijkt aangewezen op het spelen van play-offs om alsnog een WK-ticket te bemachtigen.

Spanje nam door de thuiszege in groep G een voorsprong van drie punten op Italië. Beide landen spelen nog drie duels. Dinsdag moet Spanje op bezoek bij Liechtenstein; Italië speelt thuis tegen Israël.

De eerste twee Spaanse doelpunten in Santiago Bernabéu kwamen zaterdag op naam van Isco. De middenvelder van Real Madrid opende in de dertiende minuut de score uit een vrije trap. Kort voor rust verdubbelde hij de voorsprong met een geplaatst schot. Invaller Álvaro Morata maakte de derde goal in het duel dat onder leiding stond van de Nederlandse arbiter Björn Kuipers.

Gerard Piqué had een zware avond. De geboren Catalaanse verdediger van FC Barcelona werd door het publiek in Madrid steeds uitgefloten als hij aan de bal kwam, hoewel de stadionspeaker de fans vooraf had verzocht dit te laten.

In de voorlaatste minuut was er een staande ovatie voor David Villa, die voor het eerst sinds drie jaar weer deel uitmaakte van de Spaanse ploeg. De 35-jarige aanvaller is met 59 doelpunten topscorer aller tijden van Spanje. (ANP)