Geen bezwaren tegen lening aan noodlijdend Air Berlin

Van oneerlijke concurrentie is vanwege het naderende faillissement van Air Berlin geen sprake, aldus de Europese Commissie.

Foto Friedemann Vogel/EPA

De Duitse overheid krijgt toestemming om een overbruggingskrediet te verstrekken aan de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Air Berlin. Zo’n tijdelijke lening is in principe niet oneerlijk tegenover concurrenten, zo concludeerde de Europese Commissie maandag. Het geld moet er vooral toe leiden dat het faillissement van Air Berlin vlot verloopt.

Air Berlin vroeg drie weken geleden faillissement aan, nadat grootaandeelhouder Etihad bekendmaakte het bedrijf niet langer financieel te steunen. De Duitse overheid liet daarop weten het bedrijf tijdelijk 150 miljoen euro te leen te geven zodat Air Berlin geplande vluchten kon afhandelen. Anders zouden “tienduizenden vakantiegangers en reizigers” niet terugkunnen naar Duitsland.

Interesse in onderdelen

Volgens de Europese commissie is het krediet daarmee vooral in het belang van de reizigers, zo schrijft de toezichthouder in een verklaring. Bovendien is de kans levensgroot dat Air Berlin na het afhandelen van alle processen “de markt verlaat”. Daardoor is van het schenden van concurrentieregels geen sprake, aldus de commissie.

Duitse ministers hopen dat Lufthansa profiteert van het faillissement van Air Berlin. Tot ergernis van Ryanair

De komende maanden staan, naast het afhandelen van alle vluchten, waarschijnlijk in het teken van de verkoop van onderdelen van Air Berlin. Zeker tien partijen hebben al interesse getoond in delen van de tweede luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Onder meer Lufthansa, easyJet en vakantievliegers TUI fly en Condor worden genoemd.