Reportage

De tegenstand staat nu op het dak van de islamitische school

Islamitische school Na lang procederen heeft Amsterdam weer een islamitische middelbare school. Rijk en gemeente waren tegen. Actievoerders bezetten maandagochtend enige tijd het dak.

Op het dak van de nieuwe middelbare islamitische school in de Amsterdamse wijk Nieuw-West staan twee mannen met bivakmutsen over hun hoofd. Ze hebben een spandoek aan de gevel gehangen met de tekst: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten'.
Op het dak van de nieuwe middelbare islamitische school in de Amsterdamse wijk Nieuw-West staan twee mannen met bivakmutsen over hun hoofd. Ze hebben een spandoek aan de gevel gehangen met de tekst: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten'. Foto ANP/GINOPRESS

„Geen jihad in onze straat. Salafisten, terroristen!” Twee mannen in zwarte capuchontruien staan op het dak van het Cornelius Haga Lyceum, de nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam, die zowel gemeente als het Rijk liever niet open had gezien. „Wie islam zaait, zal sharia oogsten”, staat op het spandoek dat zij aan het dak van de school hebben gehangen. Twee onderhandelaars van de politie proberen de actievoerders van het dak af te praten.

De school zit in een tijdelijk gebouw op een industrieterrein nabij station Sloterdijk. Veel lokalen zijn nog leeg. Rond het gebouw staan zo’n vijftien agenten. Binnen zijn enkele docenten, leerlingen, ouders, familieleden. Op een tafel staan hapjes. Les is er nog niet, wel een introductie, vertellen twee meisjes die naar de eerste klas gaan en nu buiten staan. „Ze gingen vertellen wie alle leraren waren.”

Dan worden ze teruggeroepen door mannen van de school, in een andere taal. Dat gebeurt steeds als gezinnen die naar buiten komen met de pers willen praten. „Niks tegen de media zeggen”, zegt een man met een kleuter op zijn arm tegen een vader met drie kinderen. Eén moeder wil wel praten. Zo’n actie is vervelend, zegt ze, maar kritiek op islamitische scholen went. Er gaan volgens haar een paar kleine klassen van start.

Een school geleid door een bestuur met salafistische sympathieën haaks staat op onze samenleving

De actievoerders op het dak zijn van Identitair Verzet. De extreemrechtse actiegroep heeft in een verklaring laten weten dat „een school geleid door een bestuur met salafistische sympathieën haaks staat op onze samenleving”. De groep heeft voor een protest op deze maandag gekozen, omdat er nog geen kinderen in de school zouden zijn. Maar die zijn er dus wel, al zijn het er niet veel: meisjes in lange rokken en met hoofddoeken, jongens, kleuters en ook baby’s, meegekomen met hun ouders.

Het bestuur van de school, Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), wil niet reageren. Een man die zichzelf zelfstandig journalist noemt, filmt alle aanwezige journalisten met zijn smartphone en vraagt wat ze van de islamitische school vinden. Later zegt hij woordvoerder van SIO te zijn en verzoekt hij iedereen het – openbare – parkeerterrein bij de school te verlaten omdat ouders zich geïntimideerd zouden voelen. Volgens hem is de pers „aan het demoniseren”.

SIO, voorgezeten door Söner Atasoy, heeft de school in slechts een maand moeten inrichten en leraren moeten vinden. Pas eind juli werd door een uitspraak van de Raad van State duidelijk dat de school dit jaar van start mag gaan. De Raad oordeelde dat staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD), die de school financiering weigerde, dat niet mocht. Eerder al oordeelde de Raad dat de gemeente Amsterdam voor huisvesting moest zorgen.

Zowel Rijk als gemeente heeft geen vertrouwen in de stichting, die nauwe banden heeft met een vorige islamitische middelbare school in Amsterdam. Dit Islamitisch College Amsterdam moest sluiten wegens gebrek aan kwaliteit, en verkeerd gebruik van subsidie. Een SIO-bestuurder betuigde in 2014 steun aan terreurgroep Islamitische Staat.

Lees ook: Moslimbasisscholen raden aan middelbare islamschool SIO te mijden

Wethouder Simone Kukenheim (D66) is voorstander van een middelbare islamitische school in Amsterdam, maar niet onder dit bestuur, waarmee de gemeente moeizaam contact heeft.

Ook islamitische basisscholen uit de omgeving van Amsterdam vertrouwen het bestuur niet. Ze hebben ouders niet geadviseerd hun kinderen naar het Cornelius Haga Lyceum te sturen. „De bestuursleden van SIO zijn in onze ogen cowboys zonder oog voor het algemeen belang”, zei Redouan Boudil, directeur-bestuurder van Stichting Noor en As-Siddieq, waaronder acht islamitische basisscholen vallen, vorige maand tegen NRC.

SIO heeft jarenlang rechtszaken gevoerd voor de tweede islamitische middelbare school van Nederland. Dekker heeft, zo zegt hij, te weinig juridische middelen om een school tegen te houden die niet strookt met „wat maatschappelijk gezien wenselijk is”. De inspectie gaat de kwaliteit van het onderwijs op de school snel controleren.

Als de brandweer rond half 11 komt, gaan de actievoerders van het dak. Ze hebben er dan zo’n twee uur op gestaan. De politie arresteert beide mannen direct.