NRC checkt: ‘De ene club krijgt tien keer zo veel tv-geld als de andere’

Dat zei de voorzitter van voetbalclub VVV-Venlo, Hai Berden, ruim een week geleden in NRC.

Voorzitter Hai Berden van VVV Venlo.
Voorzitter Hai Berden van VVV Venlo. Foto Hollandse Hoogte / VI

De aanleiding

Hai Berden, voorzitter van VVV-Venlo, betoogde zaterdag in een interview met NRC over de ongelijke strijd die kleine clubs in de eredivisie voeren tegen topclubs. Die topclubs hebben al meer inkomsten door meer supporters, meer merchandise, een groter stadion en betere sponsoren. En dan krijgen ze ook nog eens veel meer televisiegelden, stelt Berden. De kloof tussen grote en kleine clubs wordt volgens hem steeds groter en daar gaat de hele competitie van achteruit. „Tot Oranje aan toe”, voegt de voorzitter nog toe als we hem opbellen voor nadere toelichting.

Waar is het op gebaseerd?

Als we aan Berden vragen, waar hij zijn uitspraak op baseert, antwoordt hij al snel dat het niet zo letterlijk bedoeld was. „Meer bij wijze van spreken. Om te benadrukken dat de verschillen heel groot zijn.” Hoe groot dat verschil precies is, weet hij niet. „Na het interview ben ik nog wat gaan zoeken. Ik kwam toen volgens mij op iets minder dan zes keer zoveel uit.”

En, klopt het?

Eredivisie CV (de vennootschap met alle eredivisieclubs) sloot in 2012 een deal met FOX Network Groups over de televisierechten van de Nederlandse eredivisie. Voor een bedrag van rond de 1 miljard euro mag FOX Sports twaalf seizoenen lang wedstrijden van de hoogste voetbalcompetitie in Nederland uitzenden. Van het totaalbedrag wordt ieder seizoen gemiddeld zo’n 80 miljoen euro verdeeld over de clubs: televisiegelden. Dit seizoen (2017-2018) wordt er 70,7 miljoen over de clubs verdeeld.

Hoeveel een club van dat bedrag krijgt, verschilt. Er is een ranglijst die bepaalt welke club procentueel het meeste krijgt, en welke minder. Ieder seizoen kunnen er punten gescoord worden voor die ranglijst wat de uiteindelijke positie erop bepaalt. Zo krijgt de kampioen achttien punten voor de eerste plaats, de nummer twee krijgt zeventien punten en zo verder naar de nummer achttien van de lijst die maar één punt krijgt. Op de ranglijst worden punten opgeteld van de afgelopen tien seizoenen, daarbij tellen actuele resultaten zwaarder mee. Voor het kampioenschap krijgt Feyenoord tien keer achttien punten. Het seizoen ervoor eindigde de club uit Rotterdam derde, daarvoor kreeg het negen keer zestien punten.

Per positie op die ranglijst is een percentage vastgesteld dat een club van het totaalbedrag krijgt. De hoogst geklasseerde, op dit moment Ajax, krijgt 12,95 procent van de ruim zeventig miljoen. Dit komt neer op 9.155.650 euro voor het huidige seizoen. Per positie op de ranglijst lopen de percentages af. De nummer twee krijgt 11,65 procent, de nummer drie 10,53 procent. De laatste op de ranglijst (VVV) krijgt 2,45 procent van het bedrag: 1.732.150 euro. Laat Jacco Swart van Eredivisie CV weten.

Het grootste deel van het totale bedrag wordt in de bovenste regionen verdeeld. De nummer een tot en met vijf op de ranglijst - Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en FC Twente - krijgen samen meer dan de helft van de pot: 52 procent à 36.764.000 euro.

Conclusie

Om de uitspraak te toetsen is uitgegaan van het uiterste geval: de club met de hoogste inkomsten uit televisierechten vergeleken met de club met de laagste. Ajax krijgt dit seizoen iets meer dan vijf keer meer dan VVV dat het laagste op de ranglijst staat. 5,28 keer meer om precies te zijn. We beoordelen de stelling van Berden dat ‘de ene club tien keer zo veel tv-geld krijgt als de andere’ in dit, en dus ook in alle andere scenario’s, als onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt

Correctie (4 september 2017): In een eerdere versie stond abusievelijk vermeld dat Sparta de laagste inkomsten uit televisierechten heeft. Dat betreft voor het eredivisieseizoen 2017-2018 VVV-Venlo.