Aanhoudingen na bezetting islamitische school

Twee mannen met bivakmutsen schreeuwden anti-islamitische leuzen.

Het Cornelius Haga Lyceum in aanbouw.
Het Cornelius Haga Lyceum in aanbouw. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De politie heeft maandagochtend twee mannen gearresteerd die rond 8.00 uur het dak bezetten van de nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam Nieuw-West. Het tweetal werd door de brandweer van het dak van het Cornelius Haga Lyceum gehaald.

De twee gemaskerde mannen, van 29 en 32 jaar, hingen een spandoek aan de gevel met daarop de tekst “Wie islam zaait zal sharia oogsten”. Ook werden er anti-islamitische leuzen gescandeerd zoals “Geen jihad, in onze straat. Salafisten, terroristen”.

Extreemrechtse actiegroep

Op het spandoek stond dat het ging om een actie van een extreemrechtse actiegroep die zich Het Identitair Verzet noemt. Volgens de Amsterdamse omroep AT5 zouden werknemers van de school ook op het dak zijn geklommen. Er zou over en weer flink zijn getrokken en geduwd. In een statement op de website van de groepering, staat te lezen dat de directeur van de school met stenen gooide. De politie Amsterdam ontkent dat er geweld is gebruikt.

Leerlingen en docenten konden de school, waar maandagochtend een introductie werd gegeven, wel betreden. De gehele ochtend was er politie in en rondom het pand aanwezig. De politie heeft het tweetal gearresteerd:

Het tweetal wordt door de politie afgevoerd nadat de brandweer hen van het dak van de school verwijderd had. Het bestuur van de school, de stichting islamitisch onderwijs, wil geen toelichting geven.

Foto Mirjam Remie/NRC

Financiering

Eerder dit jaar was er veel ophef over de komst van de islamitische middelbare school toen demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) financiering weigerde. Hij was bang dat de instelling de leerlingen zich van de maatschappij laat afkeren. Ook vreesde Dekker en de gemeente Amsterdam dat de onderwijskwaliteit niet gewaarborgd zou worden.

Dekker baseerde zijn beslissing onder andere op een uitspraak van een van de bestuursleden die in 2014 een steunbetuiging aan terreurgroep Islamitische Staat deed. Het schoolbestuur nam daar volgens Dekker niet snel genoeg afstand van. Volgens de RvS nam het bestuur wél snel genoeg afstand van de steunbetuiging, zoals onder meer bleek uit notulen van een bestuursvergadering. De RvS kwam dan ook tot de conclusie dat Dekker de financiering niet had mogen intrekken.

Lees ook: Een varkenskop of een truck, dreiging tegen moskee groeit

Uit een recent onderzoek naar anti-islamitische incidenten door de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat de dreiging tegen moslims in Nederland groter wordt. Zowel het aantal geweldsincidenten als de ernst ervan neemt toe. Tot nu toe waren moskee’s en azc’s vooral het doelwit van anti-moslimgeweld.

In Gouda en Leiderdorp vond in 2016 een zelfde soort protest plaats door Het Identitair Verzet. Twee betogers van de extreemrechtse organisatie hingen toen spandoeken aan panden met daarop met teksten als ‘Sluit de grenzen’ en ‘Grenzen toe, er is al te veel armoe’.

Correctie: In een eerdere versie werd gesproken van “terreurgroep Islamistische Staat” en een “islamistische school”. In beide gevallen werd “islamitisch” bedoeld.