Handbagagecontrole Schiphol voortaan sneller

De zomerproef met de versnelde veiligheidscontrole zorgde voor een snellere doorstroom.

Foto Robin Utrecht/ANP
Foto Robin Utrecht/ANP Grote drukte in vertrekhal 2 tijdens de meivakantie.

Reizigers die zonder bagage of met een kleine tas reizen, kunnen voortaan van de versnelde veiligheidscontrole op Schiphol gebruikmaken. De speciale doorgangen krijgen een vaste plek op de luchthaven en zijn vaker open. Dat meldt Schiphol maandagochtend in een persbericht.

Deze zomer werd tijdens de piekmomenten al geëxperimenteerd met de zogenoemde ‘small bags only-doorgangen’. Deze speciale doorgangen zorgen voor een snellere doorstroom van reizigers en bagage.

Lees ook: Dit is waarom het zo druk werd op Schiphol

Steeds meer mensen reizen alleen met handbagage. Vooral de toename van het trolleygebruik op de luchthaven leidde tot langere wachtrijen bij de veiligheidscontroles. Dat is een gevolg van de bedragen die steeds meer luchtvaartmaatschappijen vragen voor het inchecken van ruimbagage.

Lees ook: Zo ontloop je de drukte op Schiphol

Naast de toename van handbagage op de luchthaven, steeg ook het aantal passagiers flink. In de meivakantie kon Schiphol de drukte niet aan. In het eerste kwartaal van 2017 vlogen 14 miljoen reizigers vanaf Schiphol, 8,6 procent meer ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze zomer reisden in totaal ongeveer 13,5 miljoen mensen via de luchthaven.