Celstraf wegens verboden handel met Iraans bedrijf

Het bedrijf viel onder een Europees sanctiepakket dat werd opgesteld naar aanleiding van het nucleaire wapenprogramma.

Foto Abedin Taherkenareh/EPA

Een 54-jarige ondernemer uit Leeuwarden is maandagmiddag veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden waarvan vier voorwaardelijk omdat hij zaken deed met een Iraans staatsbedrijf, NIGC. Henk M. leverde onderdelen aan een gasbedrijf dat op een lijst van verboden zakenpartners stond.

De rechtbank in Den-Bosch kwam tot dit besluit nadat bewezen werd geacht dat M. jarenlang onderdelen leverde aan een Iraanse bedrijf dat onderdeel was van een zakelijke boycot.

Sanctiepakket

M. leverde oliepijpleidingen aan het nationale Iraanse gasbedrijf NIGC dat in de periode tussen 2012 en 2015 op de lijst met verboden Iraanse zakenpartners stond. Het gasbedrijf was volgens de Europese Unie betrokken bij het kernwapenprogramma van Iran en werd bestuurd door ministers van het Iraanse regime. Die lijst met verboden bedrijven werd opgesteld als onderdeel van een streng internationaal sanctiepakket.

Eigen gewin

De sancties werden in juli 2012 opgelegd wegens zorgen over Irans nucleaire programma. De straf is opmerkelijk hoog omdat M. zich niks zou hebben aangetrokken van de Europese sancties. “Hij heeft enkel het financiële gewin van zijn eigen onderneming voor ogen gehad”, stelde de rechter in het vonnis.

M. zelf zei niet te hebben geweten dat hij indirect goederen aan het Iraanse regime leverde. De goederen werden namelijk naar Dubai en Turkije verscheept. Ook zei M. niet te weten dat NIGC de afkorting was van een Iraans staatsbedrijf. De rechtbank noemde zijn verweer “volstrekt ongeloofwaardig” omdat in e-mailcorrespondentie de hoofdstad Teheran als bestemming werd genoemd. Ook werd het bedrijf van M. al een keer eerder beboet voor overtreding van dezelfde sanctieregeling, namelijk in 2013. De economische sancties werd in 2015 opgeheven nadat een nucleaire deal met Iran werd bereikt.

Lees ook: Feest, de sancties zijn voorbij! Maar handel met Iran blijft lastig

In september kwamen twee Gelderse bedrijven in opspraak omdat zij betrokken zouden zijn bij de bouw van een brug tussen Rusland en de Krim. Daar waren gelijksoortige EU-sancties van kracht nadat Rusland in 2014 de Krim innam. De Gelderse ondernemers werkten alleen op Russisch grondgebied. Zij waren daar betrokken bij de bouw van een heihamer die gebruikt zou zijn om de fundering van de brug in de bodem te slaan.