Bom in Frankfurt ontmanteld

grote evacuatie

De ontmanteling van een vliegtuigbom waarvoor een groot deel van de Duitse stad Frankfurt ontruimd moest worden, is gisteravond na aanvankelijke moeilijkheden, succesvol afgerond. Ruim 60.000 mensen moesten tijdelijk elders ondergebracht worden. Daarmee was het de grootste evacuatie in Duitsland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De werkzaamheden liepen 2,5 uur vertraging op omdat een deel van de omwonenden nog in het ontruimingsgebied bleek te zitten. Zij werden gelokaliseerd met behulp van een helikopter met een warmtecamera. Voor de ontmanteling van de Britse bom werd een evacuatiezone aangewezen met een diameter van 1,5 kilometer rondom de vindplaats. Het ontruimingsgebied is zo groot, omdat nog nooit eerder zo’n zware bom onklaar gemaakt moest worden. Mocht de 1.800 kilo zware bom ongecontroleerd zijn afgegaan, dan zou een heel stratenblok in puin gelegd zijn. (NRC)