‘Bijna 90.000 Rohingya vluchten naar Bangladesh’

De afgelopen dagen zijn in Birma zeker honderden mensen om het leven gekomen bij het geweld tussen Rohingya en het leger.

Foto Mohammad Ponir Hossain/Reuters

Na de uitbarsting van geweld in de Birmese deelstaat Rakhine zijn al meer dan 87.000 Rohingya naar het buurland Bangladesh gevlucht. Velen zijn nog naar de grens onderweg, maar de opvangplekken zitten overvol, melden hulporganisaties aan Reuters.

De 1,1 miljoen islamitische Rohingya vormen in het overwegend boeddhistische Birma een minderheid. De autoriteiten beschouwen ze als illegale immigranten. Het volk is al jaren stateloos.

De afgelopen week zijn in Birma zeker honderden mensen om het leven gekomen bij het geweld tussen Rohingya en het leger. Volgens het Birmese leger zijn er sinds de uitgebroken onlusten al zeker 400 doden gevallen. Dat cijfer is niet te checken en mogelijk ligt het dodental veel hoger. Eerder door het leger gecommuniceerde dodenaantallen bleken niet te kloppen en aan de lage kant.

Volgens vluchtelingen hebben veiligheidstroepen hun huizen in Rakhine verbrand en hen verjaagd. De voorbije dagen zijn al 2.600 huizen van Rohingya platgebrand.

Aanval legerbasis

Het leger zegt slechts te reageren op aanvallen van gewapende opstandelingen op legerkampen en politieposten. De onlusten werden twee weken geleden heviger toen Rohingya tientallen politieposten en een legerbasis aanvielen. 71 mensen kwamen daarbij om.

Lees ook: Birma legitimeert geweld en noemt Rohingya terroristen

De Verenigde Naties stelden afgelopen februari in een rapport dat het leger zich “zeer waarschijnlijk” schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en mogelijk ook aan etnische zuivering in het gebied.

Gedood, gemarteld en verkracht

De laatste vergelijkbare escalatie van geweld was in oktober vorig jaar. NRC-correspondent Annemarie Kas schreef daarover:

“De werkelijkheid is nu nog troebel en bestaat uit beschuldigingen over en weer. Bij de vorige grote crisis in Rakhine, in oktober vorig jaar, was dat precies hetzelfde.”

De conclusie toen was dat de Birmese veiligheidsdiensten op grote schaal hadden gedood, gemarteld en verkracht. “Er is weinig reden om aan te nemen dat het dit keer anders is”, aldus correspondent Kas.

Het geweld in Rakhine is de grootste uitdaging tot nog toe waar leider Aung San Suu Kyi voor staat. Voormalig kolonisator Groot-Brittannië riep zaterdag Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, op haar “opmerkelijke kwaliteiten” te gebruiken om een eind te maken aan het geweld.

De kritiek op de regering van de Nobelprijswinnaar zwelt aan. Ze wordt verweten niet genoeg te doen om de moslims te beschermen. In de Indonesische hoofdstad Jakarta waren er de afgelopen dagen protesten bij de ambassade van Birma.