Peking veroordeelt kernproef Noord-Korea

Eerder op zondag bevestigde Noord-Korea een zesde nucleaire test te hebben uitgevoerd. Het zou gaan om een waterstofbom die op een intercontinentale raket gemonteerd kan worden.

Zuid-Koreanen in Seoul kijken naar beelden van Noord-Koreaanse staatstelevisie zondag.
Zuid-Koreanen in Seoul kijken naar beelden van Noord-Koreaanse staatstelevisie zondag. Foto Reuters

Peking heeft de kernproef van Noord-Korea zondag sterk veroordeeld. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken roept Pyongyang in een verklaring verder op om de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te respecteren, schrijft Reuters. Het land moet stoppen met zijn “foute” acties.

Noord-Korea bevestigde eerder dat het een zesde nucleaire test heeft uitgevoerd begin van de middag (lokale tijd) in het kernwapentestgebied Punggye-ri, in de noordelijke provincie Hamgyeong. Het zou gaan om een waterstofbom die gemonteerd kan worden op een intercontinentale raket (ICBM). Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de bom “grote destructieve kracht”.

Lees ook: Noord-Korea bevestigt zesde nucleaire test

De test zondagmiddag brengt de Chinese president Xi Jinping verder in verlegenheid, die enkele uren later een bijeenkomst van de zogeheten BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) moest openen. Pyongyang laat met de kernproef wederom zien dat het zich weinig aantrekt van eerdere veroordelingen door buurland en bondgenoot China. Xi zei tijdens zijn toespraak niets over de nucleaire test.

Zuid-Korea heeft inmiddels fel gereageerd op de kernproef en roept op tot “de sterkst mogelijke” reactie van de internationale gemeenschap. Ook moet Noord-Korea “volledig geïsoleerd” worden met nieuwe VN-sancties, zegt een adviseur van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Seoul en Washington hebben zondag gesproken over de nucleaire test op het schiereiland. Mogelijk wordt de militaire aanwezigheid van de VS in Zuid-Korea uitgebreid.

Krachtigste explosie ooit

Japan, Zuid-Korea en China concludeerden dat Noord-Korea een kernproef had uitgevoerd nadat een aardbeving met een kracht van 6,3 was opgemerkt. Daarmee zou het de krachtigste explosie kunnen zijn sinds Pyongyang nucleaire ambities heeft. Ook zou het de eerste waterstofbom zijn die het land succesvol heeft uitgeprobeerd.

Noord-Korea claimde al eerder een dergelijke bom te hebben getest, maar dat werd door experts betwijfeld. De explosie op zondag zou vele malen sterker zijn dan bij de vorige nucleaire testen.

Lees ook: We moeten het nu toch echt over Noord-Korea hebben

Als de bom daadwerkelijk op een ICBM gemonteerd kan worden, dan is de kernproef door Pyongyang vooral een verdere bedreiging voor de Verenigde Staten. In juli testte Noord-Korea nog twee intercontinentale raketten uit. Die hebben mogelijk een bereik van tienduizend kilometer en zouden doelwitten in de VS kunnen raken.