Oppositieleider Cambodja zit vast wegens ‘samenzweren met Amerika’

M/V in het nieuws In aanloop naar de verkiezingen volgend jaar zou Hun Sen, al decennia de leider van Cambodja, nerveus worden. Zaterdagnacht werd oppositieleider Kem Sokha ingerekend.

Het gebeurde midden in de nacht en met groot machtsvertoon. Minstens honderd agenten deden aan de operatie mee. Zaterdagnacht is Kem Sokha, de oppositieleider van Cambodja, gearresteerd en naar de gevangenis afgevoerd.

Regeringsleider Hun Sen zei zondag dat Kem Sokha wordt verdacht van verraad. Hij zou met de Verenigde Staten samenzweren om de Cambodjaanse regering af te zetten. Het bewijs daarvoor is tot nu toe magertjes: in een YouTube-filmpje van een paar jaar geleden zou Kem Sokha vertellen dat hij hulp en steun krijgt van Amerikaanse en Canadese experts om het leiderschap in Cambodja te „veranderen”. Dat was het.

Cambodja-kenners zien de arrestatie daarom vooral als sluwe zet van Hun Sen om een concurrent uit de buurt van de macht te houden. Hun Sen heeft al tientallen jaren de macht in het land. Maar de verkiezingen die volgend jaar op de planning staan, zouden hem nerveus maken. Bij lokale verkiezingen in juni won zijn Volkspartij wel, maar de Nationale Reddingspartij van Kem Sokha deed het boven verwachting goed. Op een spannende verkiezingsstrijd zit Hun Sen niet te wachten, bij eerdere verkiezingen was de kritiek ook steeds dat ze niet vrij en eerlijk waren verlopen.

Geen geld uitdelen

Kem Sokha is pas sinds februari partijleider, maar hij is al veel langer als politicus actief en hij werkte ook als mensenrechtenactivist. Zijn plan was duidelijk om een heel andere campagne te voeren dan Hun Sen. Twee weken geleden zei Kem Sokha nog dat zijn partij had besloten geen geld uit te delen of politieke posities te beloven in ruil voor stemmen: „Wij gebruiken een positieve strategie om de verkiezingen te winnen.” Hun Sen had een paar dagen eerder juist gratis openbaar vervoer aan arbeiders beloofd, plus een stijging van het minimumloon, een goedkopere ziektekostenverzekering én een pensioenvoorziening.

Mensenrechtenorganisaties en de oppositiepartijen in Cambodja wijzen erop dat Kem Sokha als parlementslid immuniteit geniet en dus niet eens gearresteerd had mogen worden. Dat maakt de autoriteiten weinig uit: zij zeiden dat Kem Sokha ‘al bekend heeft’ in het filmpje. Hij is zondag alvast naar een beruchte en afgelegen gevangenis gebracht aan de grens met Vietnam. Voor samenzwering met een ‘buitenlandse macht’ kan Kem Sokha vijftien tot dertig jaar celstraf krijgen. En zijn partij loopt ook gevaar. De regering kwam eerder dit jaar met een wet die regelt dat een partij met een leider die is veroordeeld, ontbonden moet worden.

In een eerdere versie van dit artikel werd premier Hun Sen abusievelijk president genoemd.