Frankfurtse bom na mega-evacuatie ontmanteld

De ontmanteling liep vertraging op, omdat een aantal mensen de omgeving niet had verlaten.

Medewerkers van de explosievenopruimingsdienst zitten naast de bom.
Medewerkers van de explosievenopruimingsdienst zitten naast de bom. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

De ontmanteling van een vliegtuigbom waarvoor een groot deel van de Duitse stad Frankfurt ontruimd moest worden, is afgerond. Dat meldt de Frankfurtse politie zondag. Ruim 60.000 mensen moesten tijdelijk om veiligheidsredenen elders ondergebracht worden. Daarmee was het de grootste evacuatie in Duitsland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De werkzaamheden liepen 2,5 uur vertraging op omdat een deel van de omwonenden nog in het ontruimingsgebied bleek te zitten. Zij werden gelokaliseerd met behulp van een helikopter uitgerust met een warmtecamera. Enkele uren eerder waren de laatste burgers die het gebied niet zelfstandig konden verlaten in bussen en ambulances weggebracht. In het ontmantelingsgebied staan twee ziekenhuizen en tien verzorgingstehuizen.

Politiemacht op de been

Voor de ontmanteling van de Britse bom werd een evacuatiezone aangewezen met een diameter van 1,5 kilometer rondom de vindplaats. Het ontruimingsgebied is zo groot, omdat nog nooit eerder zo’n zware bom onklaar gemaakt moest worden. Mocht de 1.800 kilo zware bom ongecontroleerd afgaan, dan zou de ontploffing genoeg kracht hebben om een heel stratenblok in puin te leggen.

Sinds zaterdag was een politiemacht op de been om de evacuatie in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat er geen inbraken of plunderingen in de buurt plaatsvinden. De geëvacueerden werden onder meer opgevangen in ruimten buiten de evacuatiezone. Zo zijn er in het beurs- en expositiecomplex De Messe Frankfurt tafels en stoelen neergezet voor zevenduizend mensen. Verder zijn de meeste musea in de stad gratis toegankelijk.