Oranje wint met 3-1 van Bulgarije, WK nauwelijks dichterbij

Poulegenoot Zweden won zondagavond van Wit-Rusland, waardoor de kwalificatie van Nederland voor het WK voetbal in 2018 ver weg is.

WK-kwalificatie Nederland - Bulgarije. Vincent Janssen in duel met Bulgarije-speler Simeon Slavchev.
WK-kwalificatie Nederland - Bulgarije. Vincent Janssen in duel met Bulgarije-speler Simeon Slavchev. Foto ANP

Het Nederlands elftal heeft in het kwalificatieduel voor het WK van 2018 met 3-1 gewonnen van Bulgarije. In de Arena scoorden Arjen Robben en Davy Pröpper, de laatste twee keer.

In feite levert de overwinning weinig op voor Oranje, het WK is na zondagavond nauwelijks dichterbij. De operatie is complexer geworden door de ruime 4-0 zege van Zweden bij Wit-Rusland. In punten loopt Nederland nog altijd drie achter op nummer twee Zweden, een plek die een grote kans geeft op plaatsing voor de play-offs: acht van de negen nummers twee gaan door. Maar op doelsaldo heeft Nederland nu een achterstand van zes op de Zweden, waar het er vóór zondag vier waren.

Dat is fors. Hoe nu verder? Tijdens de volgende speelronde op 7 oktober speelt Nederland uit bij Wit-Rusland, en zal het ruim moeten winnen wil het inlopen op Zweden. Dat speelt die avond thuis tegen nummer laatst Luxemburg en zal het doelsaldo verder proberen uit te bouwen. Op 10 oktober is dan de slotronde in poule A en zal Nederland in de Arena Zweden moeten verslaan – en zoals het er nu naar uitzien met grote cijfers.

Lees ook de reconstructie: Hoe Oranje na het WK van 2014 een falende voetbalploeg werd

Best aardig

Terug naar zondagavond. Het was bij vlagen best aardig, zeker gezien de huidige staat van Oranje – de 4-0 van donderdag nog zo vers. Twintig minuten prima voetbal in de eerste helft, grote delen van de tweede helft veel druk. Maar tussendoor beklijfde het niet. Het blijft een doolhof, dit Oranje, met misverstanden, miscommunicatie, en vooral een gebrek aan kwaliteit.

Dick Advocaat begint met Davy Pröpper op ‘tien’ in plaats van recordinternational Wesley Sneijder. Dit mag verrassend genoemd worden, gezien Advocaats voorkeur om doorgaans voor bekende, gevestigde namen te kiezen.

Het pakt goed uit. Na zeven minuten komt linksback Daley Blind door op links, trekt voor en Pröpper hoeft enkel nog maar binnen te lopen. Zijn eerste goal in zijn zesde interland. Aanvoerder Arjen Robben maakt een gebaar met zijn handen, hij zweept de ploeg op. Alsof hij duidelijk wil maken: doorpakken nu, we hebben meer goals nodig.

Lees ook: Een schijn van opleving biedt weinig hoop

Do-or-die wedstrijd

De teloorgang van het instituut Oranje werd bevestigd in de Arena, niet uitverkocht met 44.000 toeschouwers. Dat is merkwaardig voor een wedstrijd die als do-or-die wedstrijd gold, weliswaar de zoveelste cruciale in de afgelopen twee jaar.

Terwijl Oranje in de eerste helft zocht naar goals, liep Zweden in Minsk uit naar 3-0. In de Arena werd gelijktijdig de wave ingezet. ,,Alles of niets olé, alles of niets olé”, klonk het.

Lees ook: Bij voortrekker van Oranje brandt nog altijd het vuur

Kwetsbaarheid van Oranje

Mooie 2-0 halverwege de tweede helft, opgezet en afgemaakt door Robben. Hij gooit snel in en als de bal via Blind – weer de assist van hem – bij hem terechtkomt glijdt Robben zelf de voorzet binnen. Maar een minuut later blijkt de kwetsbaarheid van Oranje, als Bulgarije uit een vrije trap – en via de rug van – Georgi Kostadinov 2-1 maakt.

Maar Pröpper zorgt tien minuten voor tijd met een kopgoal voor de eindstand, 3-1. Het is voldoende voor dit moment, maar of het genoeg is voor het WK van Rusland is zeer de vraag.