Laatste nieuws over Noord-Korea

VS: ‘Noord-Korea smeekt om oorlog’

Zondag heeft Noord-Korea een zesde nucleaire test gedaan. Volgens Pyongyang gaat het om een waterstofbom die gemonteerd kan worden op een langeafstandraket, en dus de Verenigde Staten zou kunnen bereiken. Volg hier de laatste ontwikkelingen en de reacties op de kernproef.

We sluiten het blog af

We sluiten het slowblog dat we de afgelopen twee dagen bijhielden over de nasleep van de Noord-Koreaanse atoomproef. Dit waren de hoofdpunten uit het nieuws:

  • Zuid-Korea en de Verenigde Staten willen hun gezamenlijke militaire slagkracht tegenover Noord-Korea vergroten. De landen spraken daartoe af dat beperkingen aan de grootte van Zuid-Koreaanse raketten worden opgeheven. Ook ging president Trump in principe akkoord met de verkoop van miljarden dollars aan wapens aan de Zuid-Koreanen. Zuid-Korea wil ook het raketafweersysteem THAAD versterken.
  • De VS kondigden aan met een nieuw pakket sancties tegen Noord-Korea te komen. De bedoeling is dat die de handel met het stalinistische land volledig blokkeren. In het verleden zijn dergelijke sancties maar weinig effectief gebleken. Ook de Duitse bondkanselier Angela Merkel is een voorstander van nieuwe strafmaatregelen tegen Pyongyang. Dat zei ze in een telefoongesprek met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De Russische president Vladimir Poetin geeft daarentegen de voorkeur aan een diplomatieke oplossing van het conflict.
  • De VN-Veiligheidsraad vergaderde over de kwestie-Noord-Korea. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley haalde hard uit naar Noord-Korea. Ze zei dat de Noord-Koreanen "smeken om oorlog", en dat het geduld van de VS "niet oneindig" is. China schaarde zich opnieuw achter een oplossing die het land, de enige bondgenoot van Noord-Korea, eerder voorstelde. Als Amerikaanse militairen niet meer met Zuid-Koreaanse collega's oefenen, stopt het Noorden met zijn kernprogramma. Haley wilde niets van zo'n "beledigende" oplossing weten.
  • Zuid-Korea hield als reactie op de Noord-Koreaanse atoomproef een militaire oefening waarmee het land een aanval simuleerde op Noord-Korea. De raketten die Zuid-Korea lanceerde, legden dezelfde afstand af als die tot de regio in Noord-Korea waar de kernproeven plaatsvinden. Volgens The Guardian was de oefening een teken dat Zuid-Korea het diplomatieke pad heeft verlaten.

Trump wil voor miljarden wapens verkopen aan Z-Korea

President Trump wil dat de Verenigde Staten voor miljarden dollars aan wapens gaan verkopen aan Zuid-Korea. Maandag gaf de Amerikaanse leider zijn 'conceptuele goedkeuring' aan zo'n deal, meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het Witte Huis.

Trump deed de voorlopige toezegging voor de wapendeal in een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in. Eerder werd al bekend dat de staatshoofden overeen waren gekomen beperkingen aan de grootte van de Zuid-Koreaanse raketten te schrappen. De Amerikanen en de Zuid-Koreanen willen hun gezamenlijke slagkracht verhogen, als reactie op de Noord-Koreaanse kernproef van afgelopen zondag.

Zuid-Koreaanse president belt met Poetin, Merkel

Nadat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in maandag al met zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump had gebeld, sprak hij ook de Russische leider Poetin en de Duitse bondskanselier Merkel over de telefoon.

Niet onverwacht veroordeelden beiden de kernproef van Noord-Korea. Maar over de aanpak van het de situatie rond Noord-Korea verschillen Merkel en Poetin van mening, zij het licht. Waar Merkel en Moon Jae-in het vooral eens waren over strengere sancties, benadrukte Poetin het belang van een diplomatieke oplossing. Net als de Russische VN-ambassadeur eerder op maandag zei de Russische president dat praten met Noord-Korea een van hoofdprioriteiten is.

Nieuw strafmaatregelenpakket

Met de roep om strengere sancties sluiten de Duitsers zich aan bij de Amerikanen. Nikki Haley, de VN-gezant van de VS, zei maandag volgende week met een nieuw strafmaatregelenpakket te komen. De eventuele instelling hiervan moet goed met bondgenoten besproken worden, vinden Merkel en Moon Jae-in. Daarnaast onderstreepten beiden dat een militair conflict vermeden moet worden.

In het gesprek tussen Poetin en Moon Jae-in benadrukte de laatste volgens Reuters dat de VN moeten overwegen om alle olieleveringen aan Noord-Korea te verbieden. Ook wil Moon Jae-in dat de VN nadenken over een verbod op het importeren van Noord-Koreaanse arbeidskrachten.

VS komt volgende week met nieuwe VN-resolutie

De Verenigde Staten komen volgende week met plannen voor voor strengere sancties tegen Noord-Korea. De Amerikanen gaan de nieuwe VN-resolutie die dit regelt dan in stemming brengen voor de Veiligheidsraad.

"Noord-Korea heeft in principe iedereen van de internationale gemeenschap die ze gevraagd heeft te stoppen in het gezicht geslagen ", zei Nikki Haley, de Amerikaanse VN-ambassadeur, maandag. Volgende maandag wil ze de nieuwe resolutie in stemming brengen.

Na de bijeenkomst van de Veiligheidsraad zei de Russische ambassadeur Nebenzia dat alleen nieuwe sancties het conflict niet oplossen. Het is volgens de Russen ook belangrijk dat er onderhandeld wordt.

VS en Zuid-Korea eens over grotere raketten

Washington en Seoul schrappen bestaande afspraken die de grootte van Zuid-Koreaanse raketten beperken. De Amerikaanse president Trump en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in herhaalden die overeenkomst maandag in een eerste gezamenlijke verklaring sinds de Noord-Koreaanse raketproef. De twee presidenten spraken elkaar over te telefoon.

Zaterdag, een dag voor de kernproef, maakten ze dit ook al bekend. De leiders waren het erover eens dat de nucleaire proef een grove provocatie was "zonder precedent". Tot zaterdag mocht Zuid-Korea alleen raketten bouwen met een maximaal bereik van 800 kilometer en een maximale lading van 500 kilo.

VS halen uit in de VN-Veiligheidsraad

In New York komt op dit moment de VN-Veiligheidsraad bijeen om te spreken over de kernproef van Noord-Korea. "Genoeg is genoeg", zei Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, over de actie van het communistische land. "De Noord-Koreaanse leider smeekt om oorlog", tekende Reuters op uit haar mond. Ze benadrukte dat de VS niet op een gewapende strijd uit zijn, maar dat het geduld van de Amerikanen "niet oneindig is".

Haley zei dat de maatregelen die de VN tot nu toe namen - sancties - niet werkten. "Ondanks onze inspanningen is het nucleaire programma van Noord-Korea geavanceerder dan ooit. (...) We moeten de sterkst mogelijke diplomatieke maatregelen nemen tegen het land."

'Dual freeze'

De Chinese ambassadeur Liu Jieyi herhaalde het voorstel dat zijn land eerder dit jaar deed: als de VS hun militaire oefeningen met Zuid-Korea stopzetten, houdt Noord-Korea op met zijn nucleaire activiteiten - een zogenoemde dual freeze. Waarop de Amerikaanse VN-gezant Haley zei dat ze deze oplossing "beledigend" vond.

De China-ambassadeur droeg Noord-Korea tegenover de raad op "te stoppen met acties die verkeerd zijn, die de situatie verslechteren en niet in lijn zijn met zijn eigen belangen". China wil dat Noord-Korea het conflict oplost door middel van dialoog.

De Russen sloten zich, zoals verwacht, aan bij de Chinese oproep tot praten in plaats van oorlogvoeren. De Russische VN-gezant zei dat het van uiterst belang is het hoofd koel te houden en acties te vermijden die het conflict kunnen doen escaleren. "Een uitgebreid compromis is nodig om de nucleaire en andere problemen die het Noord-Koreaans schiereiland teisteren het hoofd te bieden", zei Vassili Nebenzia, de Russische ambassadeur.

VN-ambassadeur Nikki Haley tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad maandag. Foto Reuters

Zwitsers willen optreden als bemiddelaar

Zwitserland wil wel optreden als bemiddelaar om het conflict met Noord-Korea op te lossen. Dat heeft de bondspresident Doris Leuthard maandag gezegd, aldus persbureau Reuters.

Leuthard zei deze rol goed te kunnen vervullen omdat Zwitserland een lange geschiedenis heeft met diplomatieke neutraliteit. Bovendien heeft het land militairen gestationeerd bij de grens tussen Zuid en Noord-Korea. Volgens de bondspresident hebben sancties tot nu toe weinig uitgehaald.

"Het wordt tijd om rond de tafel te gaan zitten. De grootmachten hebben een verantwoordelijkheid."

Leuthard zei dat er eerst gekeken moet worden naar een geschikte locatie waar afgevaardigden van de betrokken landen elkaar kunnen ontmoeten. "Want, ja, Twitter zou niet echt een adequaat instrument zijn. Dit moet heel discreet gaan".

China reageert op Amerikaanse overweging handel te stoppen

China noemt de overweging van de Amerikaanse president Trump om alle handel te stoppen met landen die zakendoen met Noord-Korea, "onacceptabel" en "oneerlijk".

Trump zei zondag op Twitter dat de Verenigde Staten overwegen alle handel te stoppen met landen die zakendoen met Noord-Korea. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat deze overweging "niet objectief of eerlijk is". China is de grootste handelspartner van de Noord-Koreanen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United States is considering, in addition to other options, stopping all trade with any country doing business with North Korea.

BRIC

In China zijn afgevaardigden van Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) bijeen voor een overleg. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Ryabkov, noemde na afloop van een overleg de nucleaire test een "provocatie". Hij benadrukte dat geen enkel land het recht heeft om eenzijdig in te grijpen. De enige manier om het conflict op te lossen is langs de diplomatieke en politieke lijn, aldus Ryabkov.

Persbureau Reuters kreeg inzicht in een concept van een gezamenlijke verklaring. De landen zouden hierin de nucleaire test van Noord-Korea veroordelen. Het geschil zou moeten worden opgelost in een vreedzaam dialoog.

Zuid-Korea wil raketafweersysteem versterken

Zuid-Korea wil het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD versterken. Volgens de Zuid-Koreaanse minister van Defensie moet het afweersysteem tijdelijk worden versterkt met vier extra draagraketten, aldus persbureau Reuters maandag. De minister zei dat de de versterking nodig is nadat Noord-Korea zondag een nucleaire test uitvoerde.

Het raketafweersysteem is sinds mei dit jaar operationeel en moet Zuid-Korea beschermen tegen mogelijke aanvallen uit Noord-Korea. Het afweersysteem kan met radarapparatuur zien of Noord-Korea een raket heeft afgevuurd. Vervolgens kan een hittezoekende raket het projectiel in de lucht tot ontploffing brengen, nog voordat het zijn doel op land heeft kunnen bereiken.

De installatie van het systeem zorgt voor spanning in de regio. Zo vreest de regering in China dat het systeem ook kan worden ingezet voor spionagedoeleinden.

'Aanwijzingen voor rakettest'

Ondertussen houdt Zuid-Korea er rekening mee dat Pyongyang zich voorbereidt op een nieuwe test met een intercontinentale ballistische raket. Het land zei in een verklaring "aanwijzingen" te hebben gekregen dat het land bezig is met een voorbereiding.

Zuid-Korea simuleert in militaire oefening aanval op Noord-Korea

Als reactie op de Noord-Koreaanse rakettest heeft Zuid-Korea maandagochtend lokale tijd een militaire oefening gehouden. Daarbij werden raketten gelanceerd op doelen in de Japanse Zee, waarmee een aanval werd gesimuleerd op Noord-Korea, meldt persbureau Yonhap.

De lancering van een Hyunmoo-2 raket tijdens de oefening op een door het Zuid-Koreaanse leger vrijgegeven foto. Foto EPA

De afstand tot de doelen was hetzelfde als de afstand tot de regio in het noordoosten van Noord-Korea waar de kernproeven plaatsvinden. Bij de oefening zijn ook F-15K-straaljagers ingezet.

Volgens The Guardian is de oefening een duidelijk teken dat de Zuid-Koreraanse president Moon Jae-in het diplomatieke pad heeft verlaten.

F-15K-straaljagers tijdens een eerdere oefening van de Zuid-Koreaanse luchtmacht op 31 augustus 2017. Foto EPA

Het Zuid-Koreaanse leger zegt nog meer nieuwe militaire oefeningen voor te bereiden waar ook de Verenigde Staten aan mee zullen doen.

Pentagon: 'Bedreigen VS kan rekenen op enorme militaire reactie'

Gaat Noord-Korea door met het bedreigen van de Verenigde Staten, dan staat het een "enorm militair antwoord te wachten". Een antwoord dat zowel "effectief als overweldigend" is, zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zondagavond in een reactie op de Noord-Koreaanse raketproef.

Mattis sprak na een bijeenkomst met Trump en andere, hooggeplaatste militairen van het Amerikaanse leger. Mattis benadrukte dat de VS er niet op uit zijn Noord-Korea totaal te vernietigen, maar dat ze wel verschillende opties hebben om dit te doen.

Bekijk hier de toespraak van Defensieminister Mattis:

'Noord-Korea laat zich niet ongestraft meer uitlachen'

Voor wie de grootste kernproef uit de Noord-Koreaanse geschiedenis zondag als een verrassing kwam, heeft niet zitten opletten. We moeten ons realiseren dat we te laat zijn, schrijft hoogleraar Koreastudies aan Universiteit Leiden Remco Breuker in een opiniestuk. Noord-Korea is al jaren aan de winnende hand.

Lees hier het opiniestuk van hoogleraar Breuker: Noord-Korea laat zich niet ongestraft meer uitlachen

Militaire oefening van Zuid-Korea en de VS. Foto AFP / Defensie Zuid-Korea

Maandag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen

Maandag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om te spreken over de door Noord-Korea afgevuurde kernraket van zondag. De vijftien leden tellende raad vergadert maandagochtend om tien uur 's ochtends Amerikaanse tijd. De bijeenkomst vindt plaats op initiatief van de Verenigde Staten, Japan, Engeland, Frankrijk en Zuid-Korea, maakte Reuters bekend.

Wie drijft handel met Noord-Korea?

De VS denken erover na om alle handel te stoppen met landen die zakendoen met Noord-Korea. De minister van Financiën Steve Mnuchin kondigde het eerder zondag al aan, Trump herhaalde het later in een tweet.

Alleen, wie zijn die landen dan die handel bedrijven met Noord-Korea? De nieuwe maatregel - mocht deze daadwerkelijk doorgevoerd worden - lijkt vooral gericht op China, de grootste handelspartner van de Noord-Koreanen.

Kolen en kleding

In 2015 importeerden de Chinezen voor 1,9 miljard euro uit Noord-Korea. Let wel: dit is voor VN-sancties die de afgelopen jaren zijn ingevoerd, die de handel met Noord-Korea inperken. Vooral de Noord-Koreaanse kolen en kleding zijn populair in China. De totale grootte van de Chinees-Noord-Koreaanse handel bedroeg toen 4,4 miljard euro.

En dat is relatief zeer klein. Het is bijvoorbeeld niets vergeleken met de Chinese handel met Zuid-Korea, die in 2016 een waarde had van 37,1 miljard euro per jaar. China is dan nog veruit de belangrijkste handelspartner. Bovendien is China sinds begin dit jaar gestopt met de import van de Noord-Koreaanse kolen, die het bulk van de Chinese invoer uitmaakten.

Sancties

De maatregel namen de Chinezen om te voldoen aan de economische sancties die de Verenigde Naties tegen Noord-Korea uitvaardigde. Die sancties verbieden landen te handelen met Noord-Korea in luxe-goederen, militaire materialen, zeldzame materialen, brandstoffen, grondstoffen voor rakettechnologie en financiële diensten - al is de praktijk vaak anders. In landen als Rusland, Maleisië, Sri Lanka, Nigeria en Iran ontbreekt vaak de politieke wil om de maatregelen van de VN uit te voeren.

De waarde van de economische transacties van de landen na China is gelijk al een stuk minder waard. Met India, bijvoorbeeld, verhandelde Noord-Korea in 2015 174,5 miljoen euro aan goederen, met de Filipijnen 63 miljoen en met Thailand bijna 68,3 miljoen dollar.

The United States is considering, in addition to other options, stopping all trade with any country doing business with North Korea.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 3, 2017

Wat we weten over het nieuwste kernwapen van Noord-Korea

Of het daadwerkelijk een waterstofbom of 'slechts' een atoombom was die Noord-Korea zondag testte, is nog niet duidelijk. Wat we wel weten, is dat het nieuwe wapen in ieder geval vele malen sterker is dan de atoombom die op Hiroshima viel in augustus 1945.

Onze Noord-Korea-deskundige Casper van der Veen zette op een rij wat tot nu toe bekend is over het wapen dat het communistische land testte.

Lees het overzichtsstuk hier: Dit is wat we weten over het nieuwste kernwapen van Noord-Korea

Internationaal Atoomagentschap spreekt van 'extreem betreurenswaardige actie' van N-K

De atoomoefening van Noord-Korea op zondag is een "extreem betreurenswaardige actie" en is een "complete veronachtzaming van de herhaalde verzoeken van de internationale gemeenschap". Met die sterke bewoordingen sprak de Japanse directeur van het Internationaal Atoomagentschap Yukiya Amano zijn afkeur uit van de Noord-Koreaanse kernproef.

Amano dringt Noord-Korea eropaan de VN-resoluties te implementeren die het land opleggen geen atoomtesten meer uit te voeren, alle bestaande nucleaire wapens te ontmantelen en de nog lopende atoomprogramma's af te bouwen.

Het Internationaal Atoomagentschap is een autonome organisatie van de Verenigde Naties. Het hoofddoel van het intergouvernementele orgaan is het bevorderen van samenwerking op het gebied van nucleaire technologie en het vreedzame gebruik ervan.

Bekijk hier de hele reactie van het Atoomagentschap:

#DPRK nuclear programme is a matter of grave concern, says @IAEAorg Director General #NorthKorea pic.twitter.com/nJDFtZiWqc

— IAEA (@iaeaorg) September 3, 2017

VS bezig met nieuwe sancties tegen N-K

Tegenover nieuwszender Fox News zei de Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, zondag dat de VS bezig zijn met een nieuw sanctiepakket tegen Noord-Korea. De maatregelen moeten de handel met het communistische land volledig blokkeren.

Mnuchin noemt de acties van Noord-Korea "volstrekt onacceptabel". Als andere landen nog willen zakendoen met de VS, moeten ze wat hem betreft al hun economische contacten met de Noord-Koreanen verbreken. Het Witte Huis kondigde zondag aan dat Trump later op de dag samenkomt met zijn nationale veiligheidsteam om de situatie te bespreken. De regering houdt de situatie "nauwlettend in de gaten", zei ze in een verklaring.

Nederland veroordeelt kernproef 'ten zeerste'

In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederland de kernproef van Noord-Korea op zondag streng veroordeeld. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zegt "zeer bezorgd" te zijn over "deze verdere escalatie".

"Een roekeloze provocatie in een tijd van oplopende internationale spanningen", noemt Koenders de kernproef. "Kernproeven zijn volstrekt onacceptabel. Deze acties destabiliseren de regio en de wereld en zijn onaanvaardbaar."

De demissionair minister benadrukt het belang van naleving van de sancties die de VN-Veiligheidsraad eerder instelde tegen Noord-Korea. De internationale gemeenschap moet zich volgens hem voortdurend en gezamenlijk blijven inspannen om vooruitgang in het conflict te bewerkstelligen.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ Koenders: 'Opnieuw roekeloze provocatie Noord-Korea. Kernproeven volstrekt onacceptabel'. https://t.co/vVrPyiiuu2

Ook Verenigd Koninkrijk en Italië veroordelen acties Pyongyang

Het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben zich aangesloten bij eerdere veroordelingen van de internationale gemeenschap. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemt de test in een verklaring "roekeloos" en zegt dat "alle opties op tafel liggen", schrijft AP.

Zijn Italiaanse ambtsgenoot Angelino Alfano eist dat Noord-Korea direct stopt met al zijn nucleaire plannen en raketprogramma's. Italië wil samen met de internationale gemeenschap "stevig en samenhangend" reageren op de laatste actie van Pyongyang.

Eerder liet de Europese minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini ook al weten dat het land direct moet stoppen met zijn nucleaire provocaties. Op maandag zal zij met het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap spreken over de laatste test op het Koreaanse schiereiland.

NAVO-chef: een schaamteloze schending van VN-resoluties

Ook de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft de kernproef van Noord-Korea scherp veroordeeld. "Wederom een schaamteloze schending van VN-resoluties", schrijft de chef in een verklaring zondag. De acties van Pyongyang zouden de regio destabiliseren en een directe bedreiging vormen voor de regionale en internationale veiligheid.

Twitter avatar jensstoltenberg Jens Stoltenberg I strongly condemn North Korea's nuclear test. #NATO calls on Pyongyang to abandon its nuclear program. https://t.co/jkZeUG6rqQ

Net als de Franse president Macron roept Stoltenberg Noord-Korea op om te stoppen met zijn provocerende acties:

"Het regime moet direct alle bestaande nucleaire- en ballistische raketactiviteiten stopzetten, en opnieuw de dialoog aangaan met de internationale gemeenschap."

Trump: Noord-Korea is een schurkenstaat

Trump heeft zondag op Twitter gereageerd op de laatste kernproef van Noord-Korea. "Hun woorden en daden blijven zeer vijandig jegens de Verenigde Staten", schrijft de Amerikaanse president.

Ook bewijst de laatste kernproef van Pyongyang volgens Trump dat de verzoeningspolitiek van Zuid-Korea niet werkt: "Ze begrijpen maar één ding." Eerder dreigde de president met "fire and fury and power" als Noord-Korea niet zou stoppen met zijn nucleaire programma's.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump South Korea is finding, as I have told them, that their talk of appeasement with North Korea will not work, they only understand one thing!

Verder noemt hij Noord-Korea een "schurkenstaat" die met zijn acties Peking in de verlegenheid brengt. China probeert volgens Trump wel te helpen en de situatie te de-escaleren, maar zonder succes.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea has conducted a major Nuclear Test. Their words and actions continue to be very hostile and dangerous to the United States.....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ..North Korea is a rogue nation which has become a great threat and embarrassment to China, which is trying to help but with little success.

Trump heeft zich vaak kritisch uitgelaten over de manier waarop Peking omgaat met de gespannen situatie op het Koreaanse schiereiland. China zou niet genoeg doen om bondgenoot Noord-Korea te laten stoppen met zijn nucleaire ambities.

Noord-Koreaanse krant schrijft over inspectie Kim Jong-un

In Noord-Korea wordt er, naast de berichtgeving op staatstelevisie, ook vol trots geschreven over de laatste kernproef. Op de voorpagina van de krant Rodong Sinmun, gedeeld door een Amerikaanse journaliste van The Washington Post, is te zien hoe staatshoofd Kim Jong-un de vermeende waterstofbom inspecteert. Als kop boven het artikel staat: "De gerespecteerde opperste leider, kameraad Kim Jon-un, leidt het kernwapenproject."

North Korea's Rodong Sinmun: H-bomb warhead edition. "Respected Supreme Leader Comrade Kim Jong Un directs the nuclear weapons project" pic.twitter.com/FioltAifXs

— Anna Fifield (@annafifield) September 3, 2017

Macron: VN moeten provocatie aanpakken

De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) snel een duidelijk signaal moet afgeven aan Noord-Korea. In een geschreven verklaring wordt de laatste kernproef van Pyongyang "zeer krachtig" veroordeeld door het Élysée.

De schendingen van het internationale recht moeten volgens Frankrijk snel bestraft worden. Macron hoopt dat Pyongyang uiteindelijk gedwongen kan worden om te stoppen met zijn nucleaire en ballistische programma's. Ook wil de president een gemeenschappelijk optreden van de Europese Unie.

"De internationele gemeenschap moet deze nieuwe provocatie aanpakken om ervoor te zorgen dat Noord-Korea de dialoog weer onvoorwaardelijk hervat."

Lees de verklaring over de kernproef van Pyongyang

Noord-Korea heeft een verklaring uitgegeven over de laatste kernproef. Het land spreekt daarin over een waterstofbom die met "perfect succes" zou zijn getest in het kernwapentestgebied Punggye-ri, in de noordelijke provincie Hamgyeong.

Lees hier de verklaring van Pyongyang over de kernproef:

Full statement from N. Korea on today's nuclear test. pic.twitter.com/mVciIpBgib

— Jonathan Cheng (@JChengWSJ) September 3, 2017

Voorafgaand aan de kernproef werd al geschreven over het bezoek van Kim Jong-un aan aan zijn instituut voor Nucleaire Wapens. Daar zou hij het atoomwapen dat later werd getest, hebben geïnspecteerd.

Voorafgaand aan de kernproef gaf N-Korea dit bericht vrij over inspectie van een atoomwapen door Kim Jong-un.Zelfde wapen werd later getest. pic.twitter.com/GJGYdPypxM

— Casper van der Veen (@caspervdveen) September 3, 2017

Ook Rusland veroordeelt kernproef

Moskou heeft bezorgd gereageerd op de laatste kernproef van Noord-Korea zondag. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de actie "de sterkst mogelijke veroordeling" verdient, schrijft Reuters.

Tegelijkertijd worden alle betrokken partijen opgeroepen te voorkomen dat de situatie verder escaleert. In een verklaring schrijft het ministerie dat de problemen op het schiereiland alleen opgelost kunnen worden door een dialoog, "inclusief het nucleaire [probleem]".

Eerder op zondag veroordeelde China de actie van Pyongyang ook al. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken riep Pyongyang in een verklaring verder op om de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te respecteren. Het land moet stoppen met zijn “foute” acties.

Lees ook over de reactie van China op de kernproef: Peking veroordeelt kernproef Noord-Korea

Washington en Seoul hebben inmiddels contact gehad en gesproken over mogelijke uitbreiding van de militaire aanwezigheid van de VS op het schiereiland. Zuid-Korea wil verder dat Pyongyang "volledig" wordt geïsoleerd.

Noord-Korea doet zesde nucleaire test, volg hier alle laatste ontwikkelingen

Welkom in in dit liveblog over de zesde nucleaire test van Noord-Korea zondag. Volg hier alle laatste ontwikkelingen omtrent de laatste kernproef.

Het zou volgens Pyongyang gaan om een waterstofbom die met een langeafstandraket de Verenigde Staten zou kunnen bereiken. De internationale gemeenschap heeft geschrokken gereageerd.

Lees het nieuws over de laatste kernproef: Noord-Korea bevestigt zesde nucleaire test