Macron-parlementslid slaat oud-collega naar de intensive care

Politiek geweld M’jid El Guerrab stapte over van de Parti Socialiste naar de partij van Macron. Opportunisme, vond een oud-collega. El Guerrab sloeg hem in elkaar met een motorhelm.

Een parlementslid van president Macrons La République En Marche (LREM) heeft een collega-politicus van de Parti Socialiste met een motorhelm het ziekenhuis in geslagen. Hij wordt door de Franse Justitie verdacht van ‘opzettelijk geweld met wapen’. Na een lang politieverhoor op vrijdag is LREM-afgevaardigde M’jid El Guerrab (34) zaterdag door het Parijse parket formeel in staat van beschuldiging gesteld. Hij heeft zich ziek gemeld.

De lezingen over de ernstig uit de hand gelopen woordenwisseling met PS-afdelingsvoorzitter Boris Faure lopen uiteen. Faure heeft verklaard dat El Guerrab de eerste klappen uitdeelde, El Guerrab zegt dat hij al langere tijd door Faure wordt lastiggevallen en dat hij „uit zelfverdediging” handelde nadat Faure hem had opgewacht in het vijfde arrondissement in Parijs. „Hoewel het me nu spijt dat ik fysiek heb gereageerd op zijn virulente fysieke aanvallen, treft mij geen schuld”, schrijft El Guerrab op Facebook.

Vuile Noord-Afrikaan

De twee mannen hebben lang samengewerkt in de Parti Socialiste, maar hun relatie zou zijn verslechterd toen El Guerrab zich eind 2016 aansloot bij de beweging van Emmanuel Macron. Hij werd kandidaat voor een parlementszetel namens Franse kiezers in Noord- en West-Afrika en won die ruim, terwijl hij even daarvoor nog had geprobeerd voor hetzelfde kiesdistrict de kandidaat van de PS te worden. Faure, die El Guerrabs tegenstander steunde, betichtte El Guerrab dit voorjaar in een fel artikel op zijn blog van „ordinair opportunisme”. Ook zou El Guerrab door hem in sms’jes met de dood zijn bedreigd, maar volgens Faure ging het overdrachtelijk om „politieke dood”.

Faure, die na een operatie en enige dagen intensive care zondag naar huis mocht, zegt dat hij El Guerrab woensdagmiddag toevallig tegenkwam en dat hij toen voorstelde hun conflict bij te leggen. Ooggetuigen, die aan het woord komen in weekblad Marianne, zeggen dat El Guerrab tijdens het gesprek „plotseling” ging slaan, waarna de aan zijn hoofd bloedende Faure hem voor ‘sale Arabe’ (vuile Noord-Afrikaan) uitmaakte. Beveiligers moesten El Guerrab vasthouden om erger te voorkomen.

LREM-fractievoorzitter Richard Ferrand, Macrons vertrouweling die zelf door Justitie wordt onderzocht vanwege financiële zwendel, heeft via Twitter laten weten dat „geen enkele daad van geweld in ons democratische leven en in onze rechtsstaat getolereerd is”. Dat El Guerrab zich tijdelijk heeft teruggetrokken, noemt hij „wijs”. Macron heeft zich niet over de zaak uitgelaten.